In urma valurilor ucigase, care au spulberat totul in calea lor, incepand cu coastele Malayeziei pana la cele ale Somaliei, au ramas cel putin 55.000 de morti, plajele ravnite de turisti devenind morgi in aer liber. Autoritatile din toate cele 11 tari puternic afectate de cutremur afirma ca numarul victimelor ar putea sa creasca, cata vreme mai exista inca mii de persoane disparute. Potrivit Reuters, numarul final al victimelor ar putea trece cu mult de 60.000 de morti.

Doar in Indonezia si Sri Lanka, de departe statele cel mai serios afectate, numarul mortilor a trecut deja de cate 20.000. In acelasi timp, oficialii ONU de la fata locului au catalogat operatiunile de salvare drept "cel mai mare efort de salvare din istoria umanitatii", apreciind ca s-ar putea sa ne aflam in fata celui mai costisitor dezastru natural din istorie. Dificultatile puse in fata echipelor de interventie depind de la caz la caz, in functie de specificul fiecarei tari afectate. Problema cea mai urgenta este ingroparea miilor de cadavre intrate in putrefactie, deoarece ONU si Crucea Rosie Internationala se tem de izbucnirea unor epidemii de malarie si holera. In zonele precum nord-estul Sri Lankai sau provincia Aceh din Indonezia, accesul echipelor de salvare a fost ingreunat de faptul ca drumurile de acces erau blocate de mai multe luni din pricina rebelilor separatisti, care, cel putin in primul caz, au decis sa coopereze cu autoritatile pentru inlaturarea efectelor dezastrului.

Despre soarta mai multor sate din aceste zone izolate nu se stia inca nimic pana ieri. In alte zone, rata deceselor a fost atat de mare, incat, in lipsa unor militari si voluntari adusi de la zeci de kilometri de distanta, nu are cine sa sape gropile comune. Musulmanii s-au grabit sa-si ingroape mortii, sapand pana si cu ustensilele de bucatarie, dar hindusii s-au decis sa faca acelasi lucru mai tarziu, cand si-au dat seama ca respectarea traditiei arderii pe rug va fi imposibila. In Sri Lanka, sute de mine antipersonal au fost dezgropate de valuri, riscand sa intarzie operatiunile de salvare, in India a fost afectata o centrala nucleara, momentan inchisa si aparent securizata, iar in Thailanda, zeci de cadavre au fost gasite dupa ce apele s-au retras din hoteluri de patru stele.

In arhipleagul Maldivelor inca mai erau cateva insule complet acoperite de ape, despre ai caror locuitori nu se stia nimic, ceea ce ar explica bilantul aparent mic, de 55 de morti si 69 de disparuti. Sutele de tone de ajutoare transportate pe calea aerului (indeosebi din tarile UE, SUA, China, Japonia si Pakistan) nu sunt inca suficiente. Un oficial ONU, citat de AP, a declarat ca tarile industrializate ar trebui "sa caute mai adanc prin buzunare", pentru a asigura hranirea si alimentarea cu apa a milioanelor de persoane ramase fara locuinte. SUA au sporit ajutorul anuntat initial la 15 milioane de dolari, iar Japonia la 30 de milioane, dar aceste sume par insignifiante fata de pagubele de miliarde de dolari. Deocamdata, specialisti ai Bancii Mondiale si ai companiilor de petrol si gaze ce opereaza in Indonezia apreciaza ca impactul asupra altor ramuri economice din regiune, in afara turismului, nu este prea mare. Totusi, analistii economici avertizeaza ca izbucnirea unor epidemii ar putea avea efecte catastrofale pentru toate activitatile economice.

Numarul de turisti straini morti - de ordinul sutelor

In vreme ce aeroporturile din tarile afectate sunt invadate de mii de turisti, de abia cateva sute au putut fi repatriati in Europa, mai ales in Franta si Italia. Bilantul oficial al deceselor nu a crescut prea mult fata de alaltaieri. A fost declarata oficial moartea a 22 de francezi, 15 britanici, cate 13 italieni si norvegieni, cate patru austrieci si germani etc. Ieri seara, erau 64 de decese ale unor europeni confirmate si 11 ale unor cetateni SUA, dar cifra disparutilor este de cel putin cateva ori mai mare decat cea a deceselor confirmate. Numai in Thailanda, dupa identificarea cadavrelor localnicilor, ieri mai ramasesera neidentificate trupurile a peste 700 de straini. In conditiile in care, odata cu hotelurile, au disparut si actele de identitate ale turistilor, precum si registrele in care acestia erau inscrisi, identificarea tuturor mortilor ar putea dura mult mai mult decat se anticipase.

Helmut Kohl - evacuat de fortele aeriene din Sri Lanka

Marti seara, aviatia militara din Sri Lanka l-a evacuat pe fostul cancelar german, Helmut Kohl, dintr-un hotel unde ramasese izolat de duminica, dupa ce s-a retras din calea valurilor ucigase. "Plecase intr-o excursie in grup in sudul tarii. Ramasese abandonat si ne-a cerut ajutorul", a declarat ofiterul de aviatie Donald Perera, citat de AP. "Am reusit sa-l recuperam cu un elicopter, impreuna cu alti sase turisti", a precizat ofiterul. Helmut Kohl se afla in Sri Lanka de trei saptamani, la o renumita clinica pentru slabit, unde se aplica tehnicile orientale ayurveda. La 74 de ani, fostul cancelar al Germaniei cantarea 120 de kilograme la inceputul tratamentului.