"Norul de cenusa este mai dens si mai mare decat cel care a perturbat traficul aerian saptamana trecuta", a declarat Airservices Australia, adaugand ca norul se afla intre sase si 13 kilometri altitudine, scrie MEDIAFAX.

Compania australiana Qantas si-a suspendat legaturile cu Adelaide (sud), Canberra (sud) si incepand cu ora 05.00 GMT (08.00 ora Romaniei) cu Sydney. Unele zboruri internationale risca sa fie anulate ulterior.

Si alte companii si-au suspendat o parte din zboruri (Jetstar, Virgin Australia), in timp ce Tiger Airways a imobilizat toate avioanele cel putin pana la ora 04.00 GMT (07.00 ora Romaniei).

Saptamana trecuta, traficul aerian a fost perturbat in Australia si Noua Zeelanda din cauza norului de cenusa. Acesta a inconjurat planeta si a revenit deasupra Australiei.

Potrivit expertilor, norul este clar vizibil pe imaginile din satelit si evolueaza in prezent la o altitudine la care zboara de obicei avioanele.

"Este acelasi nor care a facut inconjurul lumii. A ramas dens si prezinta riscuri pentru zboruri", a declarat un purtator de cuvant al Centrului de recomandari privind cenusa vulcanica din Darwin (nord).

Vulcanul Puyehue a intrat in eruptie la 4 iunie, dupa jumatate de secol, dar activitatea sa descreste in intensitate de cateva zile.

Citeste si: [FOTO] Vulcan + Furtuna = Imagini spectaculoase

[VIDEO] Eruptia vulcanului Puyehue, Chile: 3.500 de persoane au fost evacuate

Un cutremur puternic a zguduit Chile