Dupa victoria conservatorului Lech Kaczynski in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Polonia, pe axa Bucuresti-Londra-Washington se mai poate intercala si Varsovia. Castigatorii fotoliului de presedinte din cele doua state foste comuniste au multe in comun. Ambii au pornit de pe pozitia a doua in alegeri, au fost primari generali si au ales un discurs justitiar. Mai mult, atat Basescu, cat si Kaczynski au starnit ingrijorare in capitalele europene si in Rusia prin declaratiile lor.

Si invingatorul eurosceptic din Polonia vede in Washington pilonul principal al securitatii europene si a sustinut angajamentul tarii sale alaturi de SUA in criza irakiana. De altfel, in timpul unei dezbateri televizate, Kaczynski nu a ascuns ca prima sa vizita oficiala in strainatate va fi rezervata presedintelui George W.Bush.

Victorie la 10 puncte diferenta

Dupa numararea a 91% din voturile exprimate in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Polonia, Lech Kaczynski, primarul Varsoviei, a obtinut circa 55% din sufragii, fata de cele 45% acordate rivalului sau, Donald Tusk. Rezultatul obtinut de Kaczynski consolideaza victoria la scor strans inregistrata luna trecuta de formatiunea sa, Partidul Dreptate si Justitie (PiS), in alegerile parlamentare.

Traditionalist si promotor al intoarcerii la valorile romano-catolice in Polonia, Lech Kaczynski a spus ca adversarul sau a purtat o "batalie splendida" si a facut apel la Platforma Civica, partidul lui Donald Tusk, sa finalizeze negocierile privind formarea unei coalitii de guvernamant. Este de mentionat faptul ca toate sondajele de opinie dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale il considerau pe Tusk marele favorit al acestora, el obtinand in ultimele anchete de opinie circa 54% din intentiile de vot, fata de 46%, cu cat era creditat Lech Kaczynski.

Conservatorul Lech Kaczynski, 56 de ani, a mizat, in timpul campaniei sale, pe imaginea de politician experimentat si incoruptibil pe care si-a construit-o cat timp a ocupat functiile de presedinte al Curtii de Conturi, ministru al justitiei si primar al Varsoviei. Tusk s-a pronuntat pentru reforme rapide si o mai adanca integrare in Uniunea Europeana.

Rivalul a sustinut insa ca liberalismul e un cuvant murdar si ca o astfel de strategie nu va face decat sa ii saraceasca si mai tare pe polonezi. El l-a acuzat pe Tusk ca ii pasa doar de interesele celor bogati. Tusk l-a numit pe Kaczynski un intolerant care are toate sansele sa izoleze Polonia in plan international.

Noul presedinte vrea mai multe prerogative

Partidul lui Kaczynski, cu un discurs populist, a lansat mesaje care sunt de natura sa ingrijoreze liderii europeni, facand comentarii agresive la adresa Germaniei si Rusiei, vecini cu care Varsovia are divergente mai vechi. De asemenea, a vorbit despre limitarea drepturilor homosexualilor si reintroducerea pedepsei cu moartea. Alegerile prezidentiale de ieri marcheaza sfarsitul unei perioade de dominatie a stangii in Polonia.

Candidatul acesteia s-a retras din cursa pentru presedintie in urma unor acuzatii de coruptie, iar partidele de stanga au pierdut categoric ultimele alegeri parlamentare. In Polonia, seful statului are puteri considerabile. Este comandant al armatei, controleaza directiile politicii externe, poate propune legi sau bloca prin veto acte normative promulgate de parlament, nominalizeaza prim-ministrul si, in unele circumstante, poate dizolva parlamentul.

Kaczynski a anuntat inca din timpul campaniei electorale ca va schimba Constitutia astfel incat aceasta sa acorde mai multe atributii sefului statului. Analistii economici nu vad cu ochi buni victoria conservatorului in alegeri. Acestia considera ca strategia sa de a creste cheltuielile sociale va afecta mult piata.