In cursul unei conferinte de presa la Tripoli, un reprezentant al Ministerului libian de Justitie a afirmat ca cei doi avocati s-au oferit "voluntar" pentru a sustine o plangere a familiilor "victimelor bombardamentelor NATO" impotriva lui Sarkozy, a carui tara a fost in fruntea operatiunilor coalitiei internationale din Libia, anunta MEDIAFAX.

"Cei doi avocati vor depune plangere in numele familiilor libiene, in fata tribunalelor franceze", a declarat Ibrahim Boukhzam, in prezenta a aproximativ 30 de reprezentanti ai familiilor care au semnat procure pentru cei doi avocati.

Dumas, fost ministru socialist, a precizat ca a fost "stupefiat sa constate ca aceasta misiune (a NATO), care vizeaza protejarea civililor, ii ucide".

El a denuntat "o agresiune brutala impotriva unei tari suverane" si a afimat ca este pregatit sa il apere pe colonelul Muammar Gaddafi in cazul in care va fi judecat de Curtea Penala Internationala (CPI).

Calificand statele Aliantei Nord-Atlantice drept "asasini", Verges a criticat la randul sau un "stat francez condus de derbedei si asasini".
"Vom sparge zidul tacerii", a continuat el.

Regimul libian, afectat de o revolta fara precedent de la jumatatea lui februarie, este vizat de peste doua luni de raidurile unei coalitii internationale, care a intervenit la 19 martie pentru a asigura protectia civililor, in baza Rezolutiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU.

La finalul vizitei lor de doua zile in Libia, cei doi avocati au precizat ca vor incepe procedurile juridice pentru depunerea plagerii imediat dupa revenirea lor la Paris, luni.