Cele doua initiative populare impotriva sinuciderii asistate prezentate de partidele conservatoare din Uniunea Democratica Federala (UDF) si Partidul Evanghelic (PEV) au fost respinse de alegatorii din cantonul Zurich, relateaza MEDIAFAX.

Prima motiune impotriva "turismului mortii" propunea ca strainii care vor sa beneficieze de sinucideri asistate sa prezinte dovezi ca au locuit cel putin un an in canton si a fost respinsa cu 78,4 la suta din voturi (218.608 voturi impotriva, 60.186 pentru).

Cea de-a doua initiativa viza interzicerea la nivel national a sinuciderilor asistate si a fost respinsa cu 84,5 la suta din voturi.

"Dreptul de a muri este o problema privata, care nu priveste nici statul si cu atat mai putin Biserica", a afirmat vicepresedintele asociatiei pentru sinucideri asistate Exit, Bernhard Sutter. "Este un semn clar la Zurich si corespunde traditiei umanitare a Elvetiei, de a veni in ajutorul altora", a spus el.

Spre deosebire de asociatia Dignitas, care ofera asistenta si cetatenilor straini care nu locuiesc in Elvetia, Exit nu sustine decat persoanele care locuiesc pe teritoriul Confederatiei.

"Suntem o organizatie responsabila si trebuie sa efectuam verificari, sa citim dosarele medicale. Acest lucru nu este posibil pentru oamenii care nu se afla in Elvetia", a afirmat Sutter.

Asociatia Dignitas nu a comentat inca rezultatele votului.

Dignitas si controversatul sau fondator, Ludwig Minelli, au acordat sprijin in ultimii zece ani pentru mai mult de 1.000 de cetateni straini, in principal bolnavi aflati in faze terminale.

Reglementarile elvetiene permit acordarea de asistenta pentru sinucidere in cazul in care aceasta are o motivatie egoista. Ajutorul nu poate fi oferit decat in mod pasiv, de exemplu prin procurarea medicamentelor care ajuta o persoana sa-si puna capat vietii. Asistenta activa - sustinerea unei persoane pentru a lua sau a administra un produs - este interzisa.

Conform cifrelor furnizate de Dignitas, organizatia a acordat asistenta pana la sfarsitul anului 2010 unui numar de 1.138 de persoane - 592 din Germania, 102 din Franta, 118 din Elvetia, 19 din Italia, 18 din Statele Unite si 16 din Spania.

Sutter considera insa ca "tarile europene trebuie sa-si rezolve singure problemele, iar Germania, Franta si Marea Britanie trebuie sa faca eforturi".

Dezbaterile privind sinuciderea asistata revin cu regularitate in discutie in tarile europene. In Franta, unde cazul lui Vincent Humbert, un tanar tetraplegic ajutat de mama sa sa se sinucida in 2003, a provocat emotie in randurile opiniei publice, senatorii au votat in ianuarie impotriva unui proiect de lege in acest sens.

In Marea Britanie, unde asistenta acordat unui sinucigas ramane infractiune pasibila de o condamnare la 14 ani de inchisoare, Parchetul a clarificat in februarie 2010 legea privind sinuciderea asistata, facilitand urmarirea in justitie a unei persoane care isi ajuta o ruda sa isi puna capat vietii.