Sydney Peace Foundation i-a decernat medalia de aur, pentru a-i onora "curajul exceptional in apararea drepturilor omului", anunta MEDIAFAX.

Desi premiul este acordat anual, de 14 ani, medalia de aur a fost atribuita numai altor trei persoane, si anume lui Dalai Lama, fostului presedinte sud-african Nelson Mandela si japonezului Daisaku Ikeda, din cadrul asociatiei budhiste Soka Gakkai.

Fundatia i-a adus un omagiu lui Assange pentru hotararea sa de a obtine mai multa transparenta din partea guvernelor, punand in discutie "secole de practici secrete".

Difuzand mii de telegrame diplomatice, in care diplomatii americani isi expuneau, fara retineri, analizele asupra actualitatii internationale, WikiLeaks a suscitat multiple reactii de exasperare si de furie in lume, provocand, totodata, jena profunda a autoritatilor americane.

WikiLeaks a difuzat, de asemenea, mii de documente referitoare la razboaiele din Irak si Afganistan.

Julian Assange, in varsta de 39 de ani, este, in prezent, in arest la domiciliu, in Marea Britanie, pentru agresiuni sexuale care ar fi fost comise in Suedia, in august 2010. El a negat intotdeauna faptele care ii sunt reprosate.

Sustinatorii sai sustin ca, de fapt, el este victima unui complot, dupa divulgarea a mii de documente, prin intermediul WikiLeaks.