Intr-o miscare care da de inteles cat de grava este evaziunea fiscala in Pakistan, oficialii din orasul Karachi se folosesc de Riffee, care asemenea multor persoane din Asia de Sud, isi desfasoara activitatea folosind un singur nume, si de echipa ei de "prietene" pentru a incasa datoriile de la populatie. Avand in vedere ca societatea musulmana este una foarte conservatoare, acest grup este trimis la firmele sau casele debitorilor, in ideea de a-i face pe datornici sa-si plateasca datoriile de rusine, scrie CNN. [Guvernator pakistanez, ucis pentru ca se opunea legii ce pedepseste blasfemia]

Riffee, asemenea "colegelor" colectoare de taxe Sana si Kohan, este fizic un barbat, insa prefera sa fie strigat cu un nume de femeie si sa se imbrace ca atare. Slujba acestor persoane este foarte simpla: in fiecare dimineata ajung la serviciu si primesc o lista cu platile intarziate. Apoi, iau fiecare datornic unul cate unul, se duc acasa sau la biroul acestora si fac "scandal" (printre altele, ameninta ca le vor dansa in fata usii) incercand sa-i convinga sa plateasca. Nu este clar cat de eficienta este metoda, insa autoritatile insista ca nu s-ar folosi de asemenea mijloace daca acestea nu ar da roade.

"Felul in care arata provoaca ii face pe oameni sa se simta profund jenati", a declarat pentru CNN, Sajid Hussein Bhatti, seful lui Riffee si al echipei sale.

  • S-a hotarat sa fie femeie

Cand Riffee era un baietel de numai 10 ani, s-a hotarat ca vrea sa devina femeie. De atunci, spune Riffee, a avut de indura foarte multe prejudecati: "Incercam sa educam societatea si sa le aratam ca ne iubim asa cum suntem, insa daca parintii tai nu te vor intelege si nu-ti vor respecta deciziile, cum te poti astepta ca restul oamenilor sa o faca?"

O curte pakistaneza a hotarat acum doi ani ca eunucii au dreptul sa fie considerati "al treilea gen", iar Riffee considera, ca acelasi drept ar trebui sa-l aiba si ea si prietenele ei, cu toate ca nu au fost castrate.

  • O zi de lucru si sistemul fiscal din Pakistan

Prima vizita a grupului de colectori de taxe condus de Riffee este la un magazin de electrice. Primul datornic insista ca este o greseala si ca factura a fost platita, al doilea nu este asa de cooperant asa ca, echipa il ameninta ca se va intoarce in 24 de ore, in numar mai mare si ca dansa in magazin. Acest lucru ar putea sa fie suficient pentru datorinicii sa fie convinsi sa-si achite factura.

Exista si o latura serioasa a acestei tactici teatrale. Veniturile din taxe ale Pakistanului sunt extrem de scazute: numai 1% dintre pakistanezi platesc taxe pe venituri, iar guvernul incearca din rasputeri sa-si creasca aceste venituri, partial ca sa impace si Fondul Monetar International. Pakistan, care este deja foarte indatorat, vrea sa imprumute 5 milioane de dolari de la FMI, iar in schimb, Fondul ii cere sa-si creasca veniturile provenite din taxe.

Anul trecut, din cele 170 de milioane de locuitori ai Pakistanului numai 1,9 milioane au depus declaratii fiscale si numai 10 milioane de persoane sunt inregistrate ca platitoare de taxe. Majoritatea pakistanezilor nu platesc niciun ban catre stat. Astfel, intr-o tara despre care multi spun ca instantele sunt slabe si politia coruptibila, Riffee si echipa ei sunt, poate, ultima sansa de crestere a incasarilor bugetare.

Citeste si: O tanara biciuita a sangerat pana a murit

[VIDEO] Sa fii femeie si sa nu te nasti in Afganistan

[VIDEO] Monstrii sunt pretutindeni!