"Sunt numerosi diplomati si lideri militari din Libia care schimba pozitia, care schimba partea, abandoneaza pentru ca vad cum se va termina", a declarat secretarul de Stat, in timpul emisiunii Face the Nation de la postul CBS, scrie MEDIAFAX.

"Nu subestimati posibilitatea ca elemente ale regimului sa cedeze si sa-l abandoneze pe liderul libian", a apreciat la randul sau secretarul Apararii, in aceeasi emisiune.

  • "Nu subestimati posibilitatea ca insusi regimul sa cedeze"

Obiectivul militar urmarit de coalitie nu este inlaturarea de la putere a colonelului Gaddafi, au declarat cei doi oficiali americani, amintind ca presedintele Barack Obama i-a cerut liderului libian "sa plece".

"Operatiunea militara nu este decat o parte din ceea ce facem", a explicat Clinton, evocand blocarea bunurilor lui Muammar Kadhafi si ale familiei sale si contactele politice cu reprezentantii opozitiei.

Pentru a ajunge la plecarea colonelului Gaddafi "avem si alte lucruri decat ciocane in cutia noastra cu instrumenmte", a precizat Gates.

  • Oficiali americani au evocat posibilitatea de a furniza arme fortelor de opozitie

Dar "nu a fost luata o decizie in acest sens", a precizat ea pentru postul CBS. "Suntem in contact cu rebelii (...). Exista numeroase modalitati de a-i ajuta si discutam despre ele cu aliatii nostri si vom face acest lucru cand voi merge la Londra, marti", a adaugat Clinton.

Secretarul de Stat urmeaza sa participe, marti, la Londra, la reuniunea Grupului de contact politic privind operatiunea militara din Libia, care include tarile participante la operatiuni, intre care si tari arabe.

  • NATO, care se pregateste sa preia comandamentul tuturor operatiunilor militare din Libia

Planul pus la punct de NATO nu prevede o interventie in vederea sprijinirii insurgentilor care lupta impotriva fortelor colonelului Muammar Gaddafi, au precizat acesti diplomati, subliniind ca Alianta Nord-Atlantica vrea sa ramana "impartiala" in acest conflict.

"NATO va ramane intotdeauna impartiala. NATO nu alege nici o tabara. Scopul este oprirea oricarui eventual pericol pentru populatie, in acord cu Rezolutia (1.973) a ONU", a declarat un diplomat, sub protectia anonimatului.

  • NATO doreste sa limiteze atacurile strict la protectia civililor si a zonelor locuite

Acest plan privind regulile angajamentului Aliantei urmeaza sa fie prezentat spre seara ambasadorilor celor 28 de state NATO, care trebuie sa decida sa incredinteze blocului militar comandamentul tuturor operatiunilor militare din Libia.

Alianta Nord-Atlantica a preluat deja sarcina aplicarii embargoului asupra armelor in Mediterana si a interdictiei aeriene din Libia.