YouTube si "parintele sau", Google au fost criticate in trecut pentru ca au gazduit clipuri video considerate propagandiste sau care promoveaza discursuri pline de ura, scrie Digital Journal.

Lansat recent, acest nou mod de raportare al YouTube poate fi gasit in momentul in care dati clic pe butonul Flag care exista sub fiecare clip, in meniul pop-out la motivul Continut Violent sau Respingator (n.r. Violent or Repulsive Content), imediat sub "animal abuse".

Miscarea YouTube vine la o luna dupa ce Guvernul britanic a pus presiune asupra site-ului pentru a sterge cateva clipuri extremiste ale clericului Anwar al-Awalki. Politia din Marea Britanie a descoprit ca Roshonara Choudhry, un student britanic care l-a injunghiat pe un membru al Parlamentului "pentru a se razbuna pentru oamenii din Irak", vazuse clipurile lui Awlaki pe internet. Desi YouTube a sters o parte din continutul postat de cleric, cateva dintre clipurile sale pot fi gasite online in alte locuri.

Jeffrey Rosen, profesor de drept la Universitatea George Washington a declarat pentru L.A. Times ca noua modalitate de raportare poate fi "ofensatoare". El a adaugat ca sintagma "promoveaza terorismul" poate fi interpretata (n.r. si inteleasa gresit) mult mai usor "decat limbajul folosit de YouTube pana in prezent care interzicea in mod specific materialele care incita la violenta".

Setul de reguli al comunitatii YouTube explica faptul ca raportarea nu duce la stergerea imediata a clipului de pe site. Oficialii YouTube sunt cei care hotarasc, dupa ce in prealabil au vizionat clipurile raportate, daca acestea trebuie sterse sau nu.

Potrivit YouTube, numai in SUA peste 2 miliarde de clipuri sunt vizionate in fiecare zi si circa 100 de milioane de vizitatori unici intra pe site in fiecare luna.