"Daca nu ati vazut niciodata imaginile cu ultimul discurs al lui Nicolae Ceausescu, ar trebui sa le vedeti. Intr-o dimineata racoroasa de decembrie, in 1989, Ceausescu a iesit pe balconul Comitetului Central si a inceput sa se adreseze celor 100.000 de persoane adunate in Piata cu steaguri si pancarte. La inceput, totul a decurs normal: Ceausescu vorbea, lumea aplauda si scanda sloganurile stabilite. Deodata s-a auzit un sunet ciudat, neobisnuit, amenintator, ca un vuiet. Iar zgomotul crestea in intensitate. Pe fata lui Ceausescu se vede uimirea, iar zgomotul i se adresa lui", scrie ziarul britanic, citat de MEDIAFAX.

"Scena caderii lui Ceausescu a durat mai putin de un minut. A fost nevoie de mai mult timp pana ce fostul premier croat Ivo Sanader, arestat in urma cu patru zile in Austria, a fost inlaturat; aproximativ un an si jumatate. Iar asemanarea lui cu Ceausescu nu este dictatura, ci un fenomen psihologic legat de aroganta puterii. Nici Sanader nu credea ca ar putea fi inlaturat. El? Premierul? Nu doar ca a fost fortat - in circumstante obscure - sa se retraga de la putere in iulie 2009, dar a fost si parasit de fostii aliati si chiar lipsit de libertate", explica The Guardian.

"Multi ani, Sanader a dat impresia ca stie perfect ce face. A preluat constrolul asupra Partidului Democrat dupa ce a reusit sa tempereze aripa radicala a formatiunii, probabil nu doar cu promisiuni politice. Apoi si-a pus o masca proeuropeana, intr-un mod prietenesc si civilizat. Intre timp, cumpara persoane din dreapta si stanga scenei politice, cu bani si favoruri, pana ce majoritatea actorilor importanti erau parte a retelei. Recente anchete au dezvaluit ca Sanader a fost implicat in cel putin doua scandaluri de coruptie. Pedeapsa maxima este de 15 ani de inchisoare, dar este investigat in alte patru cazuri", subliniaza publicatia britanica.