Aceasta avertizare apare automat incepand de vineri pe reteaua armatei, NIPRNet, cand utilizatorul incearca sa acceseze unele site-uri de informatii. Ea ii sfatuieste pe militari sa nu citeasca, sa nu descarce si sa nu trimita continutul documentelor WikiLeaks, sugerand ca acest lucru ar putea fi ilegal.

"Conform normelor Ministerului Apararii (...) tot personalul trebuie sa evite consultarea pe NIPR a articolelor publicate de WikiLeaks", precizeaza mesajul.

Dar armata nu a blocat Internetul, a afirmat un purtator de cuvant, citat de MEDIAFAX.

"Fortele americane din Irak (USF-I) nu au blocat niciun site", a declarat sergentul Kelli Lane, intr-un e-mail adresat AFP.

"Armata a postat un avertisment cu privire la usurinta cu care documentele secrete publicate de WikiLeaks pot fi consultate pe Internet", a adaugat ea.

Lane a precizat ca nu este vorba decat despre o avertizare, care nu impiedica militarii sa acceseze site-urile de informatii. Ea nu ofera precizari cu privire la numele site-urilor vizate de acest avertisment.

WikiLeaks a inceput in ultimele zile sa publice o parte din cele 250.000 de documente diplomatice americane, provocand o unda de soc in cancelariile din intreaga lume.

Lane a declarat ca armata americana nu a adresat nicio avertizare utilizatorilor de Internet la precedentele publicari de documente confidentiale de catre WikiLeaks.