"Pot doar sa presupun ca sunt niste zvonuri care au drept scop sa destabilizeze situatia din tara, acum ca suntem in dialog pentru crearea unei coalitii de guvernare", a spus Marian Lupu, potrivit MEDIAFAX.

WikiLeaks a dezvaluit, citand un document al ambasadei americane din Chisinau, ca Vladimir Voronin ar fi incercat sa ii ofere zece milioane de dolari lui Marian Lupu pentru a incheia o alianta politica in timpul crizei din 2009 din R.Moldova.

In legatura cu intalnirea pe care a avut-o joi cu premierul Vlad Filat, Lupu a declarat ca nu este vorba de negocieri, ci "a fost prima intalnire foarte lejera dupa alegeri, o tatonare fireasca a terenului, un schimb de opinii dupa campania electorala".

Potrivit unui document citat de ziarul Le Monde, ambasada americana la Chisinau raporteaza o intalnire surprinzatoare intre Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, si comunistul Vladimir Voronin, in 2009. Acesta din urma l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi inainte in propria locuinta pentru a-i face o propunere: sa formeze o coalitie de centru-stanga cu el ca sef al statului si Voronin presedinte al Parlamentului. Marian Lupu, care a plecat din PCRM in iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului sau cinci milioane de dolari, cu conditia sa accepte sa se alature PCRM, oferta pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o noua propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropunere, sugerandu-i lui Voronin sa obtina cele opt voturi necesare pentru alegerea sa in Parlament, in schimbul imunitatii acordate lui si familiei sale.

Un lider PCRM, Mark Tkaciuk, a declarat ca informatiile difuzate de WikiLeaks sunt "ilogice", catalogandu-le drept "povesti". Tkaciuk si-a exprimat dezamagirea ca un ziar atat de prestigios cum este Le Monde relateaza "barfe mondene atat de josnice".

  • Chisinau: Intrevedere dintre PLDM si PL, in vederea viitoarei coalitii

Discutiile au inceput la ora 12.20, la acestea participand liderul PLDM, premierul Vlad Filat, si prim-vicepresedintii formatiunii Mihai Godea si Alexandru Tanase. Din partea PL participa liderul formatiunii, presedintele interimar Mihai Ghimpu si adjunctii acestuia Ion Hadarca si Anatol Salaru, transmite AGERPRES.

Joi, PLDM a avut o intrevedere si cu liderii Partidului Democrat. Filat a declarat presei ca acesta a fost un prim contact dupa alegerile parlamentare de duminica si ca nu este vorba de negocieri propriu-zise. El a anuntat ca se va intalni cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, inclusiv cu comunistii.

Dupa alegerile parlamentare de duminica, nici un partid nu a acumulat o majoritate de voturi, fiind astfel necesara crearea unei coalitii de guvernare. Insa deocamdata nu este clar cum va arata aceasta, fiind probabile doua scenarii - o coalitie de centru-stanga, intre comunisti si Partidul Democrat, sau reconstituirea Aliantei pentru Integrare Europeana, intre liberali, liberal-democrati si democrati. Insa in ambele cazuri coalitia majoritara nu va avea voturile necesare - 61 - pentru alegerea presedintelui tarii.

Cititi si: Rusia, ingrijorata de orientarea lui Mihai Ghimpu

[VIDEO]: R. Moldova si-a ales conducerea