Elvetia s-a alaturat, ieri, statelor europene care au interzis deja importurile de produse avicole din tara noastra, insa expertii europeni incearca sa nu alarmeze populatia, avertizand ca este posibil ca pasarile din Romania si Turcia sa nu fi murit din cauza virusului aviar asiatic. Oficiali din cadrul OIE (Organizatia Mondiala a Sanatatii Animale de la Paris) au atras atentia ca, potrivit primelor teste de laborator, pasarile din Romania nu au fost afectate de H5N1, subtipul de virus care a ucis milioane de pasari si 65 de oameni in Asia.

Nu orice caz de maladie animala si epizootie trebuie confundat cu o pandemie de gripa, care implica in mod necesar transmiterea de la om la om, si extrem de rapida, a unui virus de inalta patogenitate, a apreciat directorul adjunct OIE, Jean-Luc Angot.

De-a lungul timpului, mai multe subtipuri de gripa aviara au afectat efectivele de pasari domestice si salbatice din diferite zone ale lumii: H9N2, H7N7, H7N2 etc. Virusul H5N1, depistat in ultimele luni in Asia si Rusia, este insa cel mai susceptibil pentru declansarea unei pandemii de gripa daca va suferi o rearanjare genetica si se va transmite de la om la om. Comisia Europeana a amanat pentru astazi orice decizie privind eventuala sistare a importurilor din Romania, desi pana la inceputul saptamanii viitoare nu vom sti probabil despre ce subtip de gripa aviara este vorba. "Pana la aceasta ora nu exista dovezi ca gripa aviara s-ar fi transmis in tarile UE prin intermediul pasarilor migratoare", a declarat comisarul european al Sanatatii, Markos Kyprianou.

Intr-adevar, pana acum, tulpina H5N1 a virusului nu si-a facut aparitia in Europa, in cazul pescarusului mort din Finlanda dovedindu-se ca este vorba de H13. Intre timp, autoritatile bulgare au anuntat, marti, ca efectueaza teste pe trei pasari gasite moarte in nordul Bulgariei, subliniind totusi ca nu exista indicii ca virusul a ajuns in tara. Pe de alta parte, exista totusi ipoteza destul de plauzibila ca pasarile migratoare sa fi adus virusul H5N1 din vestul Chinei spre Mongolia si apoi sa tranziteze Muntii Ural si sa intre in Rusia si Ucraina, asa cum a fost dovedit in aceasta vara.

Ieri, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a confirmat un alt deces, in Indonezia, din cauza gripei aviare. Autoritatile sanitare din SUA sunt in alerta maxima (Statele Unite avand experienta traumatizanta a doua pandemii de gripa care au ucis, laolalta, peste 100.000 de oameni). Washingtonul apreciaza ca "extrem de ridicat" riscul unei pandemii de gripa aviara.

In colaborare cu oficialii OMS, secretarul american pentru Sanatate, Michael Leavitt, a indemnat guvernele statelor din intreaga lume sa nu astepte izbucnirea pandemiei si sa se mobilizeze pentru prevenirea si izolarea cazurilor de gripa aviara. Cum, cel putin pentru cateva luni, nu vom putea conta pe descoperirea unui vaccin (crearea unui vaccin necesitand intre 4 si 6 luni), singurele modalitati de a limita efectele raman carantina si masacrarea pasarilor care au fost deja expuse la virus. La aceste masuri au recurs Romania, Turcia si Rusia, care au ucis zeci de mii de pasari domestice si salbatice, chiar inainte de a se stabili diagnosticul exact.

Olanda a ales insa sa recurga la o alta metoda de prevenire - a insistat ca toti crescatorii de pasari din tara sa tina zburatoarele inchise pana la sfarsitul anului, pentru a evita astfel orice contact cu cele salbatice. Toate statele lumii au obligatia sa raporteze cazurile de gripa aviara din interiorul granitelor proprii si sa le izoleze, intrucat izbucnirea unei pandemii ar reprezenta "un eveniment care va schimba lumea, nu numai economic, dar si cultural, social si politic", a mai insistat secretarul de stat american.