"I-am impartasit presedintelui american sensibilitatile tarii noastre fata de acest proiect", a declarat el vineri jurnalistilor, dupa o intalnire cu Barack Obama, la Seul, cu ocazia summitului G20, potrivit agentiei de presa Anatolia, citate de AFP.

"Inca nu am luat o hotarare finala", a subliniat el, reafirmand ca Turcia refuza ca proiectul sa desemneze in mod explicit Iranul ca reprezentand amenintarea la adresa Europei pe care acest sistem ar trebui sa o contracareze.

El a subliniat ca Turcia cere ca scutul sa protejeze intregul teritoriu turc si nu doar zonele dinspre Iran, informeaza MEDIAFAX.

NATO si Statele Unite vor sa instaleze un sistem de interceptare a rachetelor contra amenintarii tot mai importante a lansarii unor rachete cu raza scurta si medie de actiune dinspre Orientul Mijlociu, si anume din Iran.

Aceasta problema se va afla in centrul summitului NATO de la Lisabona, la 19 si 20 noiembrie.

Turcia, membra a Aliantei Nord-Atlantice, se teme ca, dupa ce sistemul va fi instalat, acesta ar putea conduce la deteriorarea relatiilor sale cu Iranul si cu Rusia, care s-au dezvoltat in ultimii ani. Guvernul islamist conservator al lui Erdogan a adoptat o pozitie mai moderata decat a tarilor occidentale cu privire la programul nuclear al Iranului, insistand asupra unei solutii diplomatice.

Turcia a refuzat sa voteze sanctiunile contra Iranului, adoptate in iunie de Consiliul de Securitate al ONU, o pozitie care a contrariat Statele Unite. De asemenea, Iranul nu este perceput ca o amenintare de majoritatea turcilor.

Cititi si: Tensiuni diplomatice intre Austria si Turcia

Turcia ameninta iar ca rupe relatiile cu Israelul

Premierul turc: Occidentul este incorect in privinta Iranului