Un bilant anterior anunta 54 de morti si zeci de raniti, potrivit serviciilor de salvare, transmite MEDIAFAX, citand AFP. [Peste 50 de morti, dupa o noua eruptie a vulcanului Merapi]

Aceasta eruptie, care a inceput in noaptea de joi spre vineri, dupa miezul noptii, este "cea mai puternica" de cand cel mai activ vulcan din Indonezia a intrat in faza de eruptie, la 26 octombrie, a declarat Surono, vulcanologul insarcinat cu monitorizarea acestuia.

"Bilantul mortilor in eruptia din noaptea trecuta se ridica la 77, iar bilantul total, de la prima eruptie, la 26 octombrie (si pana in prezent), este de 120 de morti", a declarat un purtator de cuvant al serviciilor de salvare, Sutopo Purwo Nugroho, la Jakarta. In aceasta ultima eruptie au fost ranite 156 de persoane "majoritatea suferind arsuri", a adaugat purtatorul de cuvant.

Aceste decese ridica la 120 numarul locuitorilor morti din cauza eruptiei, care continua de zece zile. Craterul se afla la o altitudine de 2.914 metri, intr-o regiune extrem de populata, pe Insula Java.

Norii de cenusa, care au ajuns la o altitudine de peste zece kilometri in atmosfera, au acoperit, vineri dimineata, un oras important, Yogyakarta, la 30 de kilometri distanta.

  • "Arata ca sfarsitul lumii"

"Arata ca sfarsitul lumii. Aerul a devenit irespirabil, nu vedeam la cativa metri si am fost nevoiti sa conducem cu farurile aprinse", a declarat Elisabeth Inandiak, o scriitoare franceza, instalata de mai multi ani in regiune. "Oamenii si-au pierdut rabdarea si sunt ingrijorati, pentru ca se intreba pana unde poate merge acest lucru", a adaugat ea.

In fapt, vulcanologii refuza sa faca orice previziune, in contextul in care vulcanul da dovada, zilnic, de o activitate tot mai sustinuta decat la eruptiile precedente.

"La vederea cantitatii de materiale vulcanice emise, aceasta eruptie este mai importanta decat cea din 1930", care a provocat moartea a 1.400 de persoane, a declarat un vulcanolog, Subandrio. Din acest motiv, autoritatile au hotarat sa extinda zona de interzicere a accesului in jurul craterului, aceasta ajungand la 20 de kilometri, fata de 15, cat era anterior, si 10 kilometri la inceputul saptamanii.

"Locuitorii trebuie sa evacueze (zona) fara intarziere", a indemnat Surono, in noaptea de joi spre vineri, cand lava incinsa atingea distante mai mari de 15 kilometri.

  • Suprinsi in somn de lava

Aceasta a devastat satul Argomulyo, situat la 18 kilometri, surprinzand locuitorii in somn. "Locuintele au fost incendiate de norii de cenusa fierbinte. Au fost ucisi numerosi copii", a declarat Teguh Dwi Santosa, un medic politist, ajuns rapid la fata locului. Unul dintre salvatori, Utha, a descoperit intr-o casa "trei cadavre, si anume un copil, mama si tatal sau. Trebuie sa fi dormit cand au patruns norii". De asemenea, el a "gasit un barbat mort tinand telefonul in mana". [Catastrofe naturale in lume]

Fuga locuitorilor si operatiunile de evacuare au provocat "scene de haos". De la motociclete, la camioane, "toate mijloacele de transport disponibile au fost utilizate pentru a aduce oamenii la adapost", declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenta, Widi Sutikno. In total, 166.556 de persoane s-au refugiat in scoli, cladiri administrative sau pe stadionul din Yogyakarta, cu o capacitate de 30.000 de locuri, potrivit purtatorului de cuvant al serviciilor de salvare.

Dupa ce unele dintre aceste persoane s-au plans de o lipsa de organizare, presedintele indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, a mobilizat, vineri, un regiment al Fortelor terestre, pentru a trimite ajutoare.

Acoperit de "cenusa", Aeroportul International Yogyakarta a fost inchis pana sambata. Ministerul Transporturilor le-a cerut pilotilor sa respecte o zona de excludere aeriana de cel putin 12 kilometri in jurul vulcanului.