"Parlamentul European a decis sa acorde Premiul Saharov pentru libertate de gandire lui Guillermo Farinas", a anuntat presedintele PE, Jerzy Buzek (foto). "A fost gata sa isi sacrifice sanatatea si viata pentru a obtine schimbari in Cuba", a subliniat Buzek.

Guillermo Farinas, in varsta de 48 de ani, a fost ales de liderii grupurilor politice din Parlamentul European in detrimentul altor doi finalisti, opozanta etiopiana Birtukan Mideksa si organizatia neguvernamentala israeliana "Breaking the silence", care le ofera cuvantul fostilor militari din cadrul Tsahal. Disidentul cubanez a facut de 23 de ori greva foamei impotriva regimului comunist de la Havana, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Laureatul este un jurnalist "cu vocatie de martir", directorul agentiei Cubanacan Press care functioneaza online, si membru a miscarii clandestine Alianta Democrata Cubaneza.

Premiul Saharov, care va fi inmanat oficial la 15 decembrie, recompenseaza in fiecare an un activist pentru drepturile omului si democratie.

Aceasta este a treia oara in zece ani cand premiul este decernat unei persoane sau unei organizatii ce militeaza impotriva regimului lui Castro, dupa Oswaldo Paya Sardinas in 2002 si "Doamnele in alb", o miscare formata din sotiile si rudele disidentilor detinuti.

Anuntul acordarii premiului intervine in conditiile in care Cuba spera sa obtina o flexibilizare a pozitiei UE in relatiile bilaterale. Subiectul figureaza pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Externe din cadrul UE. Miza o constituie mentinerea sau nu a pozitiei de fermitate a UE fata de Cuba, care conditioneaza dialogul de respectarea drepturilor omului si de progresele democratice.

Guvernul condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a normalizat in 2007 relatiile cu Havana, pledeaza de mai multi ani pentru o atitudine mai flexibila fata de Havana, in pofida opozitiei altor tari, precum Franta si Germania.