Cercetatorii Andre Geim (Olanda) si Konstantin Novoselov (Marea Britanie/ Rusia) de la Universitatea Manchester din Marea Britanie au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe anul 2010, pentru "lucrarile lor revolutionare asupra grafenului", a anuntat comitetul Nobel, potrivit MEDIAFAX.

Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului si este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispusi intr-o retea hexagonala. Grafenul a fost descoperit in 2004, prin exfolierea grafitului si are o serie de proprietati deosebite, care ii confera un potential extraordinar, atat pentru fizica teoretica fundamentala, cat si pentru realizarea practica a unor noi aplicatii.

In 2009, premiul Nobel pentru fizica a revenit cercetatorilor Charles K. Kao (China, Marea Britanie), Willard S. Boyle (SUA) si George E. Smith (SUA), considerati parintii fibrelor optice si ai imagisticii digitale.


Sezonul premiilor Nobel pe 2010 a debutat luni, cand cercetatorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicina, pentru descoperirile sale in domeniul fertilizarii in vitro.

Miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.