Autoritatile militare britanice sunt incredintate ca bombele capabile sa distruga blindajul vehiculelor sunt folosite de militantii care intretin legaturi stranse cu Garzile Revolutionare din Iran. Insa Teheranul a reactionat cu manie la astfel de afirmatii. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hamid Reza Asefi, a raspuns ca afirmatia "este o minciuna", adaugand ca Marea Britanie nu are nici o dovada in acest sens. "Nu este parte a politicii noastre externe, asa ca nu am nici o indoiala ca nimeni din Iran nu accepta astfel de activitati.

"Din contra, principala sursa de instabilitate in Irak sunt trupele straine, inclusiv cele britanice. De ce ne-am amesteca noi in treburile Irakului? Un Irak stabil este in interesul Iranului", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran. Acuzatiile formulate de britanici survin intr-o perioada de deteriorare a relatiilor dintre cele doua state. In ultimele luni, oficialii iranieni au acuzat serviciile secrete britanice ca ar avea legaturi cu o serie de grupari secesioniste din Iran, care s-ar fi aflat in spatele mai multor atentate cu bomba.

Londra a negat cu tarie aceste acuzatii. Razboiul declaratiilor dintre Londra si Teheran intervine chiar in timpul vizitei pe care presedintele Irakului, Jalal Talabani, o face la Londra, pe agenda convorbirilor oficiale neaflandu-se insa acest subiect. Seful statului irakian face prima sa vizita oficiala in Europa, iar ieri urma sa se intalneasca cu premierul Tony Blair. Inainte de a pleca spre Marea Britanie, Talabani a declarat pentru un cotidian egiptean ca adeptii fostului dictator Saddam Hussein incearca sa negocieze cu fortele militare americane o incetare a atentatelor, in schimbul promisiunii ca fostul presedinte irakian nu va fi condamnat la moarte.