"Benedict al XVI-lea a fost "tulburat de relatarile victimelor, exprimandu-si profunda durere si rusine fata de suferintele prin care au trecut victimele si familiile lor. Acesta s-a rugat impreuna cu ele si a dat asigurari ca Biserica Catolica continua sa puna in aplicare masuri eficiente pentru protejarea tinerilor si ca face tot ce ii sta in putinta pentru a ancheta acuzatiile, pentru a colabora cu autoritatile civile si pentru a-i deferi justitiei pe membrii clerului si pe preotii acuzati de aceste infractiuni extreme", a precizat Vaticanul.

Publicarea in noiembrie 2009 a unui raport ce dezvaluia sute de abuzuri sexuale comise asupra unor copii de catre preoti din Irlanda, ascunse de superiori, a declansat cea mai grava criza in cadrul Bisericii in ultimii ani. Scandaluri similare au aparut in special in Germania si, recent, in Belgia, unde au iesit la iveala alte noi sute de cazuri.

Sambata dimineata, in timpul unei predici la catedrala catolica Westminster, din Londra, in timpul vizitei sale oficiale in Marea Britanie, Papa a evocat "imensa suferinta provocata de abuzuri comise asupra copiilor". "Imi exprim profunda mahnire fata de victimele nevinovate ale acestor crime josnice, sperand ca puterea gratiei lui Iisus Hristos si a sacrificiului sau sa le aduca o vindecare completa si pace", a adaugat acesta, relateaza MEDIAFAX.

Inca din prima zi a vizitei sale, joi, Benedict al XVI-lea a recunoscut faptul ca "autoritatea Bisericii, Papa si arhiepiscopii, nu a fost destul de vigilenta" in gestionarea acestor cazuri, dar si ca Biserica "nu a fost suficient de rapida si ferma pentru a lua masurile necesare".

  • Apel la respectarea vietii, indiferent de varsta sau circumstante

Tot sambata, Papa Benedict al XVI-lea a facut un apel la "respectarea vietii, indiferent de varsta sau circumstante", "de la conceptie pana la moartea naturala", in timpul unui discurs la un azil pentru batrani din Londra.

"Viata este un dar unic, in fiecare etapa, de la conceptie pana la moartea naturala, doar Dumnezeu este cel care o da si care o ia", a spus acesta, la azilul Sfantul Petru, situat in cartierul Lambeth si administrat de Micile Surori ale Saracilor, ordin creat in 1839 de sfanta bretona Jeanne Jugan.

Benedict al XVI-lea condamna cu regularitate avortul si eutanasia. Afirmatiile sale au insa o rezonanta deosebita in Marea Britanie, unde criticile Papeiaduse impotriva unui proiect de "lege privind incetarea vietii", vizand legalizarea suicidului asistat, prezentat in Parlamentul scotian, au provocat o adevarata controversa.