"Franta ar trebui sa opreasca imediat expulzarile (de romi) si sa supuna politica sa unei analize independente", a declarat Benjamin Ward de la HRW, potrivit MEDIAFAX.

"Guvernul ar trebui, in plus, sa se asigure ca desfiintarea taberelor ilegale de romi nu priveaza pe nimeni de un adapost", a adaugat el.

De asemenea, Human Rights Watch saluta solicitarile pe care Comisia Europeana le-a facut Frantei, de a opri repatrierile de etnici romi.

Marti, Comisia a amenintat Franta cu declansarea unei proceduri de infringement, pentru a sanctiona aceste expulzari controversate.

Viviane Reding, comisarul pentru Justitie si Drepturi Fundamentale din cadrul Executivului european, a declarat ca se gandea "ca Europa nu va mai cunoaste acest gen de situatii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial".

Vizibil afectata de ascunderea existentei unei circulare franceze care viza expres romii pentru aceste expulzari si ofensata de criticile anterioare la adresa Bruxelles-ului exprimate de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, Reding a acuzat autoritatile franceze de duplicitate.

"Este socant ca o parte a Guvernului francez vine la Bruxelles sa spuna niste lucruri si ca o alta parte a Guvernului face contrariul", a spus ea, referindu-se la garantiile care i-au fost oferite, in special de Lellouche.

Autoritatile franceze si-au retras luni circulara controversata, in conditiile intensificarii polemicii, insa Bruxelles-ul nu a parut sa considere suficienta aceasta masura.

Citeste mai mult despre situatia romilor in Europa in Dosarul 9AM.