"Fortele de securitate irakiene sunt responsabile de incalcari sistematice ale drepturilor detinutilor, iar acest lucru (...) se petrece intr-o impunitate deplina", declara, intr-un comunicat, Malcolm Smart, directorul pentru Orientul Mijlociu al acestei organizatii de aparare a drepturilor omului cu sediul la Londra.

In acest raport de 56 de pagini, intitulat "O noua ordine, aceleasi servicii: detineri ilegale si tortura in Irak", Amnesty International ofera detalii despre sute de cazuri de detentie arbitrara, in unele cazuri de mai multi ani, aplicare a torturii si disparitie a detinutilor, conform MEDIAFAX.
Organizatia prezinta cazul lui Ryad Mohamed Saleh al-Ouqabi, arestat in septembrie 2009.

"In timpul interogatoriului, pare ca a fost batut cu o violenta atat de mare, incat avea coastele rupte si ficatul zdrobit", precizeaza raportul.

"El a murit la 12 sau 13 februarie, din cauza unei hemoragii interne. Cadavrul sau a fost restituit familiei cateva saptamani mai tarziu. Certificatul de deces mentiona un stop cardiac", continua documentul.

Violul, amenintarea cu violul, lovituri aplicate cu cabluri sau furtunuri, suspendarea prelungita de membre, aplicarea de socuri electrice, smulgerea unghiilor de la picioare cu clestele, mutilari cu bormasina, fac parte dintre formele de tortura utilizate in inchsorile irakiene, potrivit Amnesty International.

Uneori, aceste practici au ca scop obtinerea marturisirii, care constituie principala dovada pentru justitia irakiana, noteaza organizatia.
Amnesty International denunta, de asemenea, o responsabilitate a fortelor americane, care, in perspectiva retragerii definive, in 2011, au transferat mii de detinuti irakienilor "fara sa obtina garantii din partea acestora privind aplicarea torturii sau relelor tratamente".

"Autoritatile americane, al caror bilant in materie de respectare a drepturilor detinutilor s-a dovedit atat de negativ, tocmai au livrat mii de detinuti catre aceste ilegalitati, violentei si abuzurilor, renuntand la responsabilitatile lor in domeniul drepturilor omului", a declarat Smart.