Declaratia acestuia a trecut neobservata in presa bulgara, subliniind impresia de pasivitate si acceptare din partea Guvernului bulgar, in special in comparatie cu pozitia Guvernului Romaniei, care a criticat serios atitudinea francezilor si a participat la o serie de intalniri bilaterale, la nivel de oficiali de rang inalt, comenteaza relateaza site-ul Novinite.com.

Guvernul francez a lansat recent o campanie anuntata de presedintele Nicolas Sarkozy impotriva romilor de pe teritoriul francez, al carei obiectiv anuntat este consolidarea securitatii si reducerea fenomenului infractional. Guvernul francez a anuntat ca va expulza imigrantii ilegali si infractorii, incepand sa trimita romii din Romania si Bulgaria inapoi in aceste tari.

Parisul a insistat asupra faptului ca nu este vorba despre "expulzari" si "deportari", ci, mai degraba, despre plecari voluntare ale romilor.

Aceasta campanie a provocat critici, inclusiv actiuni din partea unor organizatii cu activitate in domeniul drepturilor omului din Uniunea Europeana (UE), a unor segmente vaste din cadrul societatii franceze, dar si din partea unor institutii ale Uniunii, in special a Parlamentului European (PE).

Guvernul Romaniei a reactionat ferm fata de actiunile Frantei, cerand explicatii si justificari ale faptului ca aceste actiuni nu incalca drepturile omului si legislatia Uniunii. In schimb, Guvernul bulgara ramas pasiv si nu a prezentat nicio declaratie ferma asupra acestui subiect, mai afirma site-ul bulgar.

Protestele romilor impotriva repatrierilor