Autorul articolului, Nicholas Kulish, isi povesteste experienta trecerii prin Ucraina, stat afectat de o coruptie endemica. La granita ucraineana, vamesii au incercat sa ii confiste jurnalistului american masina cu care calatorea, fiindca nu fusesera "inmuiati" de nici o atentie din partea acestuia. Ulterior, potrivit relatarilor reporterului, ei au fortat obtinerea unui bacsis sugerandu-i sa le vanda automobilul.

Pe soselele ucrainene coruptia este omniprezenta: "uniforma gri si bastonul alb-negru al politistilor de circulatie devenisera cea mai inspaimantatoare priveliste". La iesirea din tara, aceeasi poveste, remarca gazetarul. "Cadoul? Cadoul?", l-a intrebat vamesul ucrainean pe jurnalist, care prefacandu-se ca nu a inteles ce se dorea de la el, s-a ales cu CD player-ul complet distrus. Apoi, in mod inexplicabil, vamesii l-au avertizat ca nu poate parasi tara.

Dupa 30 de ore in care s-a invartit pe langa punctul de trecere fara a obtine nici o explicatie, pretul trecerii granitei a fost o spaga de 200 de dolari, relateaza jurnalistul. Desi autoritatile statului vecin sustin ca dupa "revolutia portocalie" tara a fost democratizata, Nicholas Kulish marturiseste ca, pe drumurile Ucrainei s-a temut "ca fiecare calatorie poate fi ultima".

Jurnalistul declara ca s-a simtit usurat cand a "reintrat in civilizatie", respectiv pe teritoriul Romaniei, "o alta fosta dictatura comunista". "Reprezinta Romania ideea mea despre civilizatie? Raspunsul este: cu siguranta da, datorita steagului albastru cu stelute galbene de la vama - simbol al Uniunii Europene, chiar daca Romania nu este inca un stat-membru".

Jurnalistul de la New York Times sustine entuziasmat ca pe intreaga durata a calatoriei sale in Romania, nici macar o singura data nu i s-a solicitat mita, ceea ce reprezinta o diferenta ca de la noapte la zi fata de ritualul ucrainean al mitei. "Statele aflate pe agenda de extindere a UE au, desigur, problemele lor, dar par mai stabile decat vecinul lor din nord, cu care nu si-ar dori nici in ruptul capului sa faca schimb", mai opineaza jurnalistul.