Intr-un interviu acordat cotidianului britanic "The Daily Telegraph", del Ponte a afirmat ca stie ca Gotovina, unul dintre cei mai cautati oameni din Balcani, se ascunde intr-una dintre cele 80 de manastiri franciscane din Croatia. Ea a afirmat textual ca "Biserica Catolica ii ofera protectie" suspectului, precizand ca, desi a abordat Sfantul Scaun si chiar pe Papa Benedict al XVI-lea in aceasta chestiune, Vaticanul a refuzat sa-i dea informatii privind ascunzatoarea exacta a lui Gotovina. "(Vaticanul - n.n.) sustine ca nu are nicio informatie, dar nu pot sa cred acest lucru. Cred ca Biserica Catolica are cele mai eficiente servicii de informatii", a afirmat del Ponte.

Contactate de BBC, Sfantul Scaun si Biserica Catolica croata au respins acuzatiile procurorului ONU.

Predarea generalului Gotovina catre justitia internationala este conditia sine qua non pentru deschiderea negocierilor de aderare a Croatiei la UE. Zagrebul a ratat in martie deschiderea tratativelor pentru ca, in ciuda promisiunilor repetate, nu a reusit sa-l predea pe Gotovina.

Generalul, astazi in varsta de 49 de ani, este inculpat de instanta ONU pentru uciderea a cel putin 150 de sarbi in timpul conflictelor croat si bosniac din perioada 1991-1995 si de organizarea deportarii fortate a peste 150.000 de sarbi in 1995. In ciuda inculparii, Gotovina continua sa fie considerat de multi dintre conationalii sai un erou national, pentru ca operatiunea de deportare fortata a readus regiunea istorica Krajina, ocupata de rebelii sarbi, sub suveranitatea Croatiei.