Sefii diplomatiei din statele membre ale UE, reuniti la Newport, in Tara Galilor, erau ieri pe punctul de a ceda incredibilelor presiuni ale Turciei, anuntand ca vor incheia summitul informal cu o rezolutie care sa confirme inceperea negocierilor de aderare, pe 3 octombrie, conform calendarului. Ministrul turc de Externe si seful guvernului de la Ankara au amenintat ca vor renunta la ambitiile de aderare la Uniune, daca Bruxelles-ul impune noi conditii.

Parerile sunt impartite in randul membrilor UE privind candidatura Turciei, cel mai aprig opozant fiind Germania, mai precis spus, Uniunea Crestin-Democrata, aflata in opozitie. Angela Merkel, cotata cu sanse reale sa-l detroneze pe cancelarul Gerhard Schroder la alegerile anticipate din 18 septembrie, a spus raspicat ca Turcia musulmana nu are ce cauta in UE si a propus in schimb un parteneriat privilegiat Ankara - UE.

Franta pare sa mearga pe aceeasi linie, ministrul de Interne Nicholas Sarkozy, vazut la Paris drept viitorul presedinte, pledeaza pentru suspendarea procesului de extindere a Uniunii, dupa admiterea, insa, a Romaniei si Bulgariei. Tensiunile dintre Turcia si UE s-au acutizat in ultimele zile, odata cu refuzul Ankarei de a recunoaste Ciprul. Premierul francez Dominique de Villepin a replicat imediat, spunand ca este aberant ca Bruxelles-ul sa negocieze cu un stat care nu recunoaste toti membrii Uniunii.

Contrar asteptarilor, desi aflata intr-o situatie incomoda, Turcia afiseaza o atitudine sfidatoare, liderii politici de la Ankara spunand ca nu mai sunt dispusi sa faca nici o concesie. "Nu mai avem nimic de oferit in plus UE. Am facut tot ceea ce presupunea criteriul politic stabilit la Copenhaga" , a pretins ieri primul-ministru Recep Tayyip Erdogan, aflat in vizita la Napoli.

Cu o zi inainte, Ankara amenintase ca nu va permite accesul avioanelor si navelor cipriote pe teritoriul turcesc, incalcand astfel un acord esential pentru deschiderea negocierilor, cel de uniune vamala cu statele UE, pe care abia l-a semnat. Replica UE nu a fost nici pe departe la fel de dura. Scrisoarea catre Ankara, promisa de membrii Uniunii, va fi redactata abia saptamana viitoare. In schimb, paradoxal, ministrii de Externe prezenti la Newport transmit mai degraba semnale pozitive.

"Sunt optimist ca negocierile vor incepe (pe 3 octombrie - n. red.)", a spus ministrul cipriot de Externe, grecul George Iacovou, citat de Reuters. Seful Foreign Office-ului de la Londra, Jack Straw, a declarat ca este increzator ca UE va respecta calendarul. El a cerut, in schimb, Turciei, impreuna cu Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, sa respecte in totalitate termenii acordului de uniune vamala, aratand ca negocieri suplimentare pe aceasta tema sunt excluse.