Dupa ce s-a relaxat la ferma sa din Texas, departe de ochii publicului, presedintele George W. Bush s-a intalnit cu veteranii, in cadrul unei noi campanii de imagine, pentru a-si justifica actiunile din Irak. Mai mult, in discursul saptamanal sustinut la radio, seful Casei Albe a subliniat ca "America lupta impotriva terorismului, in Irak, Afganistan sau oriunde in lume".

Pare-se ca parerea lui Bush este contrazisa chiar de un coleg de partid, care ar putea candida la Presedintia SUA, dupa expirarea mandatului actualului sef al statului. Este vorba despre senatorul Chuck Hagel, care a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca "razboiul din Irak a destabilizat Orientul Mijlociu, incepand sa semene din ce in ce mai mult cu razboiul din Vietnam", in care a luptat si el.

Hagel, care a fost de doua ori decorat pentru merite deosebite in lupta, a declarat la ABC ca "SUA au nevoie de o strategie pentru a pleca din Irak. Oricum ai calcula, dupa ce analizezi doi ani si jumatate petrecuti acolo, este clar ca pierdem". Viziunea senatorului republican a fost intarita, de altfel, de un fost reprezentant al poporului, de aceasta data democrat.

Max Cleland, fost senator democrat de Georgia, care s-a intors infirm din Vietnam, a subliniat ca autoritatile ar trebui sa ofere soldatilor americani tot ce au nevoie, sau sa-i aduca inapoi acasa.

"Am invatat in Vietnam ca cel mai bun mod de a-ti sprijini soldatii este ori sa le dai ce le trebuie, ori sa-i aduci acasa", a declarat Cleland, raspunzand astfel criticilor legate de proasta echipare a trupelor americane.

Scrisoare de la Saddam

In timp ce Bush e acuzat ca face din Irak un nou Vietnam, fostul dictator Saddam Hussein trimite scrisori prietenilor. Agentiile de presa au transmis ieri ca el a scris unui "prieten din Iordania", a carui identitate ramane un mister, si a declarat ca este pregatit sa se sacrifice pentru cauza araba. Mai mult, le-a cerut si altor arabi sa ii urmeze exemplul.

"Sufletul meu si tot ceea ce sunt va fi sacrificat pentru gloriosul nostru popor", afirma Saddam.

Doua ziare iordaniene au publicat fragmente ale scrisorii trimise de fostul dictator, a carei expediere a fost asigurata de Comitetul International al Crucii Rosii. Organizatia umanitara a confirmat, de altfel, autenticitatea inscrisului.

"Documentul are o singura pagina, este nedatat si a fost expediat la 16 august", a declarat purtatorul de cuvant al Crucii Rosii, Rania Sidani, adaugand ca textul a fost partial cenzurat de armata.

Abdul Haq al-Ani, desemnat de fiica lui Saddam drept avocat al familiei, a declarat ca nu stie nimic despre document si a refuzat sa comenteze textul.

Pe de alta parte, negocierile privind Constitutia irakiana erau in impas ieri, cand a expirat si termenul-limita de depunere a documentului in fata parlamentului.

Dar violentele au continuat pe strazi, victima fiind, de aceasta data, seful securitatii din Kirkuk. Capitanul Ibrahim Said, seful serviciului de combatere a terorismului din Kirkuk, a fost ucis ieri dimineata, impreuna cu sotia sa, de catre un grup de barbati inarmati.