Munir el Motassadeq a mai fost gasit vinovat in legatura cu atentatele de la 11 septembrie 2001, de catre un tribunal din Hamburg, in urma cu doi ani, dar Curtea Suprema a Germaniei a hotarat ulterior rejudecarea procesului.

Munir el Motassadeq, in virsta de 31 de ani, este prima persoana condamnata in legatura cu atentatele din Statele Unite de acum 4 ani.

El a recunoscut ca a fost prieten cu grupul celor trei atentatori sinucigasi participanti la atentatele de la 11 septembrie si ca a luat facut la randul sau antrenamente intr-o tabara din Afganistan.

Munir el Motassadeq a sustinut insa ca nu stia de planurile prietenilor lui.

Condamnarea sa anterioara a fost invalidata de Curtea Suprema din Germania, pentru ca martorului principal al apararii, el insusi acuzat in Statele Unite de legaturi cu Al Qaeda, nu i s-a permis sa depuna marturie.

Inainte de proces, avocatul studentului marocan, Udo Jacob, isi exprima speranta ca acesta va fi achitat.
"Cred ca nu exista probe ca el a participat la atentatele de la 11 septembrie. Cred ca e intr-adevar nevinovat si cred ca instanta va intelege ca nu are in fata un vinovat."

"Stiti, el a fost prieten cu cativa dintre atentatori. Dar exista si altii in Hamburg care au fost prieteni cu acei indivizi si nu e o infractiune sa fi prieten cu cineva", spunea avocatul lui Munir el Motasadeq inainte de proces.

Unul din argumentele acuzarii a fost ca Munir el Motasadeq a semnat testamentul lui Mohamed Atta, presupusul lider al atentatorilor.

Si ca de asemenea a fost girantul pentru un cont bancar al unuia dintre atentatorii sinucigasi.
Marocanul a fost in cele din urma condamnat dar mai are dreptul la apel.