DupA 30 de ani de lupta, care a costat peste 3.500 de vieti, Armata Republicana Irlandeza (IRA) a anuntat joi ca renunta la activitatile de tip terorist. "Toate unitatile IRA au primit ordinul sa abandoneze armele. Toti voluntarii au fost instruiti sa sprijine dezvoltarea unor programe politice si democratice exclusiv prin mijloace pasnice", suna comunicatul IRA, facut public la exact trei saptamini de cind Londra a resimtit din nou atmosfera de teroare creata de atentate, foarte numeroase in anii ’80-’90, atunci cind criza nord-irlandeza a atins punctul cel mai acut. Decizia de dezarmare a devenit efectiva incepind de joi si ar trebui sa fie urmata de desfiintarea intregului aparat paramilitar, intr-o initiativa fara precedent de la formarea acestui grup, in 1970.

Reactii circumspecte

Pe de alta parte, liderul Partidului Unionist din Irlanda de Nord si adversar celebru al republicanilor, Ian Paisley, a declarat ca IRA nu a renuntat in mod explicit la activitatile militare in urma deciziei de a abandona lupta armata. "Acestia nu au declarat in mod explicit incheierea activitatii militare, care le aduce milioane de lire sterline, si nu au oferit nivelul de transparenta necesar pentru a inspira intr-adevar incredere in faptul ca au depus armele".

La Londra, la Dublin si in comunitatile pro-britanice din Irlanda de Nord, anuntul a fost de asemenea primit cu circumspectie. Nu este prima oara cind IRA promite dezarmarea si nici acum nu este clar care va fi soarta armelor pe care le detine. In schimb, Gerry Adams, liderul partidului Sinn Fein, aripa politica a miscarii republicane, a salutat initiativa IRA si si-a exprimat speranta ca aceasta poate relansa procesul de pace in Irlanda de Nord. "Facem tot posibilul pentru a ne asigura ca nimeni nu mai moare intr-un conflict in tara noastra", a spus el.

Premierul Tony Blair se declara joi multumit de tonul si valoarea angajamentului republicanilor, dar din mesajul lui a reiesit clar ca este nevoie de timp pentru ca increderea sa fie restabilita. In octombrie, o comisie independenta, formata din reprezentanti ai guvernelor britanic, irlandez si american, va elabora primul raport asupra "noii existente" a IRA, iar ulterior, in ianuarie, va fi facuta o evaluare a primelor sase luni de activitate pasnica. In toamna, guvernul va da o lege care sa permita intoarcerea fugarilor paramilitari, iar bazele militare engleze au inceput deja sa fie retrase din zonele in care IRA isi desfasura pina acum activitatea.

Cine este IRA?

IRA a aparut la sfirsitul anilor 1960, din rindurile populatiei catolice, care cerea schimbari radicale in conducerea statului dominat de unionisti. Uciderea prin impuscare a 13 civili de catre armata britanica la Derry a dus la o intensa campanie de recrutari pentru IRA. Cel mai singeros atentat al Armatei Republicane a avut loc la Omagh, in 1998, cind 27 de oameni au murit si alti 100 au fost raniti in urma unei explozii. Dupa acordul de incetare a focului din 1994, la 10 aprilie 1998 a fost semnat un alt acord, care permitea crearea unui parlament irlandez, in care participa si Sinn Fein, partidul considerat drept aripa politica, pasnica, a IRA.