Samil Basaiev, liderul rebelilor ceceni si cel care a organizat anul trecut luarea de ostatici de la o scoala rusa din Beslan, a admis ca este terorist intr-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC, dar a adaugat ca fiecare rus trebuie sa simta impactul razboiului din Cecenia, inainte ca acesta sa se termine. Basaiev, care a fost implicat in mai multe atacuri carora le-au cazut victime numerosi civili, a spus ca mai planuieste si altele. "Fac planuri. Tot timpul trebuie sa cautam drumuri noi", a declarat el.
Liderul cecen, pe capul caruia s-a pus o recompensa de 10 milioane de dolari, a acordat in ascunzatoarea sa din Cecenia un interviu cunoscutului jurnalist rus Andrei Babitki.

Acesta a relatat despre conditiile primitive in care traiesc rebelii, hranindu-se cu supe instant si conserve de carne si dormind direct pe pamant. "Recunosc ca sunt omul rau, banditul, teroristul, dar atunci cum poti sa-i numesti pe ei? Daca ei (rusii - n.r.) sunt aparatorii ordinii constitutionale, daca ei sunt antiteroristi, atunci eu scuip pe toate asa-zisele acorduri si vorbe frumoase", i-a spus Basaiev lui Babitki.

Rusia a reactionat imediat: "Normal ca am perceput foarte negativ acest interviu, care acorda microfonul unui terorist sangeros", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului rus al Afacerilor Externe. Babitki insusi, care in activitatea sa se concentreaza pe incalcarea drepturilor omului de catre trupele ruse, este acuzat la Moscova ca e simpatizant al cecenilor. Autoritatile ruse l-au convocat vineri pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA pentru a-i aduce la cunostinta "profunda indignare" a Kremlinului, in urma difuzarii interviului cu Samil Basaiev.