Azerbaidjanul se asteapta ca Statele Unite "coopereze strans cu noi si celelalte parti" pentru rezolvarea crizei, a declarat el presei, in prezenta secretarului de stat american, Hillary Clinton, scrie NewsIn.

"Este o problema foarte importanta pentru noi si principala amenintare la adresa securitatii regionale", a insistat Aliev. "Dorim sa gasim o solutie pe baza legii internationale si dorim sa o gasim in cel mai scurt timp posibil", adaugat presedintele Azerbaidjanului, subliniind "poporul nostru sufera".

"Problemele pe care le mentionati sunt importante pentru noi", i-a raspuns Clinton, inaintea intrevederii oficiale.
Vizita secretarului de stat american se inscrie intr-un turneu inceput la Kiev si Cracovia si care va continua duminica seara cu o deplasare la Erevan, iar luni la Tbilisi.

Enclava Nagorno-Karabah, locuita in majoritate de armeni si alipita Azerbaidjanului in timpul perioadei sovietice, si-a proclamat independenta in urma unui razboi care a provocat 30.000 de morti si sute de mii de refugiati, incepand din 988 pana in 1994, dar nu a fost recunoscut de comunitatea internationala.

La summitul G8 desfasurat recent la Toronto, Franta, Rusia si Statele Unite s-au pronuntat pentru "o solutionare pasnica" a conflictului care a se confrunta cu noi tensiuni. Ei l-au invitat pe presedintele azer Ilham Aliev si pe omologul sau armean Serj Sarkissian sa "inceapa elaborarea unui acord de pace".