"In dimineata zilei de 13 mai, o rascumparare a fost parasutata grupului de pirati care tineau St James Park, in portul Garacaad", a anuntat un purtator de cuvant al fortei navale a UE, NAVFOR, John Harbour, reateaza NewsIn.

"In prezent (vasul - n.red.) navigheaza in siguranta, iar NAVFOR monitorizeaza in continuare situatia", a adaugat el.

La inceputul lunii mai, sotia unuia dintre marinarii bulgari aflati la bord a declarat ca negocierile cu piratii somalezi au fost suspendate.

Marinarii aflati la bordul vasului St James Park se afla la capatul puterilor la aproape cinci luni dupa ce au fost capturati, in conditiile in care sunt nevoiti sa manance orez si faina stricate, care le sunt aduse de pirati. De asemenea, ei trebuie sa pescuiasca in ocean pentru a supravietui, a spus femeia.

Doi marinari romani se afla la bordul navei sub pavilion britanic St. James Park, care a fost capturata de piratii somalezi la sfarsitul lunii decembrie in Golful Aden. St James Park ar fi transportat produse chimice si are la bord 26 de membri ai echipajului - bulgari, filipinezi, georgieni, indieni, polonezi, romani, rusi, turci si ucraineni.

O alta nava sub pavilion britanic, Asian Glory, la bordul caruia se afla doi romani, si care transporta masini din Singapore la Jeddah, in Arabia Saudita, a fost capturata in 1 ianuarie, la circa 600 de mile est de coasta somaleza. La bordul navei s-ar fi aflat pana la 4.000 de automobile.

La inceputul lunii februarie, piratii au cerut o suma record pentru rascumpararea Asian Glory, 15 milioane de dolari, si alte trei milioane pentru St James Park.

Piratii somalezi ataca din nou!