Explozii, fum, haos, panica si tipete in trei statii de metrou si un autobuz. Acesta a fost scenariul atentatelor sangeroase de la Londra, soldate cu moartea a 56 de persoane. Dar londonezii nu se asteptau sa le retraiasca atat de repede. Ieri, dupa orele pranzului, cei care au avut ghinionul sa calatoreasca cu metroul londonez au avut parte de o spaima strasnica, dupa ce trei bombe de mica putere au explodat in apropiere de statiile Shepherd’s Bush, Oval si Warren Street.

La aceasta din urma s-a inregistrat si singura victima a atentatelor, un ranit, care potrivit primelor rapoarte, ar putea fi chiar atacatorul. In acelasi timp, un dispozitiv similar a explodat la etajul autobuzului 26, care se afla la Hackney, in East London, fara a face victime. Unii martori au declarat ca au vazut in metrou cum rucsacul unui calator a explodat pur si simplu, luandu-l prin surprindere chiar si pe purtator, iar altii au spus ca un barbat a aruncat un pachet in vagonul lor si a fugit.

HAOS SI CONFUZIE

Haosul s-a instalat repede in cele patru puncte din Capitala britanica unde s-au inregistrat incidentele. Nu se stia clar, pana la inchiderea editiei, daca au fost bombe sau doar detonatoare, daca au explodat sau nu, daca a fost o incercare de atentat sinucigas coordonat sau de mai multe explozii comandate de la distanta. Nici sefii politiei londoneze nu aveau mai multe detalii pe moment, mai multe rapoarte contrazicandu-se intre ele. Era sigur ca au fost patru incidente in patru puncte ale Capitalei si ca o singura persoana, posibil atentatorul, a fost ranita.

O alta a fost urmarita de politisti de-a lungul unei strazi si apoi in interiorul Spitalului University College, dupa ce a iesit in fuga din statia de metrou Warren Street, imediat dupa ce s-a auzit un zgomot ca de deflagratie. Serviciile de interventie pentru situatii de urgenta s-au repezit in cele patru locatii, care au fost imediat incercuite de politie, la fel ca si resedinta premierului Tony Blair. Acesta si-a amanat intalnirile programate pentru ieri dupa-amiaza si a tinut sa transmita ca incidentele au fost coordonate de persoane care au incercat sa creeze panica in randurile populatiei britanice.

SERIOSI

Desi la inceput Scotland Yardul a anuntat ca nu trateaza incidentele ca avand o importanta deosebita, in nici un caz de gravitatea celor de la 7 iulie, ulterior seful politiei metropolitane, Ian Blair, a revenit, declarand ca este vorba despre "incidente foarte serioase" si ca le trateaza cu toata atentia. El a mai adaugat ca "sunt foarte putine victime", insa nu a spus nimic despre natura sau scopul atacurilor. Politistii nu au reusit sa descopere nici o urma de agenti periculosi, nici chimici, nici biologici.

IPOTEZE

Atacurile de ieri sunt de o similaritate izbitoare cu cele de la data de 7 iulie. Au venit la fix doua saptamani dupa atentatele sinucigase de atunci si au avut loc tot in trei metrouri si un autobuz. Ca si atunci, pe harta, cele patru locatii par a forma o cruce, spun expertii. "Se pare ca unii si-au facut de cap, au incercat sa copieze atentatele", a declarat, pentru Reuters, Shane Brighton, expert in terorism la Royal United Services Institute. "Absenta vreunei dovezi clare de explozie de proportii inseamna ca a fost vorba despre ceva incropit pe moment si nu o continuare a atacurilor." Brighton a mai spus ca ar putea fi vorba despre "oameni care vor sa creeze panica, poate cu idei si ideologii similare cu cele ale atentatorilor de la 7 iulie".