"Poate fi aplicata presiune folosind politica, economia, propaganda sau mijloacele militare, depinde de gama de instrumente de putere pe care (Singapore - n.red.) o poate folosi", a declarat Chang, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta, Ministerul singaporez pentru Afaceri Externe a avertizat ca "vor fi, inevitabil, consecinte asupra relatiilor bilaterale", daca nu va fi facuta dreptate.

Deocamdata, ministerul foloseste calea legii internationale, potrivit lui Chong.

[13 capete de acuzare impotriva lui Ionescu]

"Trebuie sa te asiguri ca nu vizezi intregul popor... si sa faci distinctie intre individ si imaginea sau constiinta intregii natiuni", a precizat el.
Desi este un proces lung, majoritatea statelor mici si medii folosesc justitia internationala pentru a rezolva o criza. Dar daca simt ca nu merita timpul si efortul, vor prezenta un protest vehement si o vor lasa asa, afirma expertul.

"Probabil ca nu vom sanctiona economia romana, pentru ca suntem o economie deschisa si dependenta de comert, asa ca urmatoarea optiune este aplicarea de presiuni psihologice", a spus Chong.

O alta posibilitatea este aplicarea presiunii prin intermediul Uniunii Europene, din moment ce Romania este membru. "Daca Romania vrea sa isi consolideze pozitia diplomatica in UE prin posibila candidatura la presedintia unei comisii, UE ar putea analiza lista cu 'pacate' a corpului diplomatic al tarii respective", potrivit profesorului.

La 17 decembrie 2009, presa din Singapore a scris ca o masina a Ambasadei Romaniei la Singapore a fost implicata, in noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009, intr-un accident pe un bulevard din oras, trei persoane fiind lovite in doua intersectii diferite. Un tanar si-a pierdut viata in acest accident.