"Statele membre si-au luat angajamentul sa acorde 5,3 miliarde de dolari in urmatorii doi ani si 9,9 miliarde in total pentru urmatorii ani", a declarat Ban, dupa o conferinta internationala a donatorilor organizata la sediul ONU de la New York, informeaza AFP.

Aceasta suma depaseste cu mult sperantele organizatorilor, care credeau ca pot strange circa 3,8 miliarde de dolari pentru urmatoarele 18 luni pentru refacerea economiei Haiti.

"In prezent, comunitatea internationala a raspuns prezent in mod spectaculos, alaturi de Haiti si de poporul sau", a spus liderul ONU. "Prietenii Haiti au actionat si au depasit cu mult asteptarile", a adaugat el.

Secretarul de stat american Hillary Clinton si-a exprimat speranta ca "reconstructia va fi desfasurata de haitieni (...) transparent, coordonat si ghidata de cererea rezultatelor". Dar "ajutorul nu a salvat niciodata o tara", a adaugat ea.

Cele mai importante contributii au fost promise de Statele Unite, care si-au luat angajamentul sa vireze 1,15 miliarde de dolari, si de catre cele 27 de state membre UE, cu un angajament total de 1,235 de miliarde de euro, adica circa 1,6 miliarde de dolari.

Circa 138 de tari, mai multe organisme internationale precum FMI, ONG-uri si membri ai diaspora haitiene au fost reprezentati la aceasta conferinta, prezidata de seful statului haitian, Rene Preval.

Sumele promise ar urma sa reprezinte o prima transa dintr-o suma totala de 11,5 miliarde de dolari pentru reconstructia Haiti pe 10 ani.

Seismul cu magnitudinea 7 care a distrus Port-au-Prince in 12 ianuarie a provocat pagube estimate la aproape opt miliarde de dolari, echivalentul a 120% din PIB-ul tarii. Catastrofa a provocat moartea a cel putin 220.000 de persoane si a lasat 1,3 milioane fara adapost.