"Primul reactor al centralei nucleare din Bouchehr va intra in functiune din vara aceasta", a spus Putin.

Clinton, aflata la Moscova, a declarat ca SUA considera "prematura, deocamdata, continuarea oricarui prioiect nuclear civil cu Iranul, pentru ca se doreste transmiterea unui mesaj fara echivoc iranienilor", relateaza NewsIn, citand AFP.

Terminarea centralei a fost deja amanata de mai multe ori, in conditiile in care occidentalii se tem ca programul nuclear iranian ascunde un proiect militar.

"Iranul nu are dreptul la un program nuclear militar, dar, daca asigura lumea ca abordarea sa se va schimba din cauza sanctiunilor internationale, atunci va putea continua programul nuclear civil", a spus Clinton.

Clinton a vorbit alaturi de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Philip Crowley, a incercat sa minimalizeze dezacordul. "Nu suntem ingrijorati de ce face Rusia. Problema este semnalul transmis Iranului" in plina controversa asupra programului nuclear, a explicat el.

Lavrov a spus ca proiectul centralei nucleare iraniene este condus "sub garantia totala a AIEA", ceea ce a fost "recunoscut mai mult de o data de catre partenerii din SUA si Europa". In plus, acest proiect are un rol important, "pentru garantarea prezentei AIEA in Iran si indeplinirea de catre Iran a obligatiilor privitoare la acordul de neproliferare a armelor nucleare", a subliniat Lavrov.

"Punerea in serviciu va avea loc in iulie", a spus constructorul rus.

Construirea centralei este oficial incheiata din februarie, iar Rusia a livrat deja combustibilul nuclear necesar functionarii, dar mai sunt de testate echipamentele, inainte de a incepe productia de electricitate.