Potrivit lui Riccardo Noury, examinarea anuala a situatiei din Italia de catre Consiliul ONU ar trebui "sa fie o ocazie de progrese substantiale cu privire la obligatiile internationale ale Italiei in materie de drepturile omului", potrivit AFP, conform NewsIn.

"Se inregistreaza o erodare treptata a drepturilor omului, mai ales in privinta imigrantilor, minoritatilor si solicitantilor de azil. Exista legi si practici ingrijoratoare", a subliniat el.

"Este vorba mai ales dispozitiile 'pachetului de securitate', aplicarea acordului dintre Italia si Libia (pentru interceptarea si respingerea ambarcatiunilor cu imigranti ilegali), masuri care au legatua cu cetatenii straini, imigrantii si posibilii titulari de drept de azil", a explicat Noury.

El a calificat drept ingrijoratoare "anumite aspecte ale legislatiei antitrerorism, normele Scajola (pentru regularizarea situatiei imigrantilor ilegali)" si regreta lipsa unei clauze in Codul Penal care sa prevada infractiunea de tortura.

La Geneva, viceministrul de externe Vincenzo Scotti a afirmat angajamentul Italiei pentru combaterea rasismului si xenofobiei. "Stigmatizarea anumitor grupuri etnice sau sociale ramane un subiect de ingrijorare pentru guvern si autoritatile locale", a asigurat el.

Organizatiile umanitare si pentru drepturile imigrantilor au criticat aspru gestionarea de catre autoritati a revoltelor din Rosarno, din ianuarie.