In 2007, in cel de-al patrulea sau raport, care i-a adus, de altfel, premiul Nobel pentru pace, GIEC a estimat ca ghetarii din Himalaya se topesc mai repede decat in alte parti ale lumii si "ar putea disparea pana in 2035 sau chiar inainte" de acest termen, relateaza NewsIn.

Acest raport "face referire la procente de retragere a ghetii si la o data de disparitie a ghetarilor din Himalaya care sunt prea putin argumentate", a declarat grupul de experti ai ONU intr-un comunicat transmis joi AFP. Sambata, intr-un nou comunicat, seful GIEC, indianul Rajendra Pachauri, spune ca aceasta "regretabila eroare" provine din "proceduri stabilite care nu au fost urmate corect".

Posibilitatea unor noi greseli continute in raport este "minima, chiar inexistenta", precizeaza, totusi, Pachauri. Estimarile, considerate de politicieni, dar si de oameni de stiinta ca fiind exagerate si intemeiate pe surse putin sigure, suscita de mai multe luni critici acerbe.

Seful GIEC recunoscuse marti ca probabil a fost vorba despre o eroare la o cifra, promitand ca "originea" previziunii in cauza, precum si veridicitatea sa vor fi verificate.

Concluzia generala a raportului - care prezice ca topirea ghetarilor din Himalaya, Anzi si Hindu-Kush se va accelera in secolul XXI - este "solida" si "pertinenta", sustine, totusi, GIEC, care avertizeaza din nou ca fenomenul va avea consecinte devastatoare.

Regiunile irigate in mod traditional de apa care provine din topirea ghetii, regiuni in care traieste in prezent mai mult de o sesime din populatia mondiala, vor asista la diminuarea acestei surse de apa si nu ii vor mai putea exploata puterea hidroelectrica, avertizeaza expertii.

Raportul GIEC are valoare de reper in lume in materie de evaluare a incalzirii climatice si a consecintelor sale. Rezultatele sunt vizate de oameni de stiinta si verificate de editori.