Ziua de ieri a inceput cu un dezastru pentru pakistanezi. La ora 4 dimineata, cand cei mai multi dintre pasagerii din Quetta Express si Karachi Express motaiau, cele doua trenuri au intrat in coliziune in apropierea statiei Ghotki. Cei care nu au murit instantaneu s-au trezit brusc intr-un cosmar, aruncati de-a valma de forta izbiturii si in zgomotul de infern al vagoanelor aruncate de pe calea ferata.

La scurt timp, Tez Gam Express intra si el in viteza in ramasitele primelor doua trenuri, intregind una dintre cele mai grave catastrofe feroviare din istoria Pakistanului. Echipele de salvare au scotocit gramezile de vagoane dupa supravietuitori si pana la pranz asezasera la marginea scenei dezastrului peste 150 de cadavre, autoritatile estimand ca in final vor fi peste 300. A fost vorba de 19 vagoane aruncate de pe sine, in cele trei garnituri aflandu-se peste 1.000 de calatori.

Cativa care au scapat cu rani usoare isi cautau in hohote de plans copiii sau rudele, in intuneric, fum si miros greu de ars. Autoritatile au stabilit imediat lantul evenimentelor. Quetta Express oprise din cauza unei defectiuni si era in reparatii, cu pasagerii la bord, pentru a-si putea continua drumul. Mecanicul din locomotiva trenului Karachi Express fie a ignorat semnalul rosu, fie motaia si el. Mai exista insa si varianta ca el ar fi interpretat semnalul verde dat pentru plecarea Quetta Express drept cale libera pentru trenul sau.

Oficialii cailor ferate pakistaneze exclud la unison o eroare tehnica si considera ca greseala apartine mecanicului. Ieri nu se stia insa de ce al treilea tren nu a putut fi oprit la timp, dupa ce vagoanele aruncate de prima coliziune au ajuns pe linia pe care circula Tez Gam Express. Pe caile ferate pakistaneze, invechite, accidentele nu sunt o raritate.

Printre cele mai grave pot fi amintite cel din decembrie 1989, tot in apropiere de Ghotki, cand au murit 400 de persoane, sau cel din 1997, in provincia Punjab, soldat cu 136 de morti. Ultimul accident s-a petrecut in martie, cand un tren a deraiat in Punjab omorand cinci pasageri.