Totusi, unul dintre avocatii dizidentului sustine ca nu sunt sanse de succes pentru acesta, relateaza AFP, citata de NewsIn.

"Liu Xiaobo a facut apel la decizia tribunalului la 29 decembrie", a declarat Shang Baojun. "Insa este constient ca nu exista mari sperante ca verdictul sa fie revizuit", a adaugat avocatul.


Liderul dizidentei chineze, Liu Xiaobo, 54 ans, a fost condamnat in ziua de Craciun la 11 ani de inchisoare de un tribunal din Beijing pentru "subversiune la adresa puterii de stat" dupa ce a semnat Carta 08, text in care se cere o China democratica.

Shang, care s-a intalnit cu Liu ieri, a explicat ca in mod normal procesul in apel ar urma sa se desfasoare intr-o luna.

Potrivit avocatului, comunitatea internationala trebuie sa continue presiunile la adresa regimului de la Beijing, pentru ca Liu Xiaobo sa aiba vreo sansa de a-i fi redusa pedeapsa pe care i-o aplica comunistii chinezi.

"Speram ca fiecare va continua sa faca eforturi pentru eliberarea lui Liu", a spus avocatul.

Verdictul, considerat foarte aspru de catre organizatiile pentru drepturile omului, a fost criticat in unanimitate de principalele puteri occidentale. Beijingul a respins insa "ingerintele grosiere" din partea unor state, inainte de proces.

Liu Xiaobo, scriitor si fost profesor unievrsitar, a fost deja la inchisoare dupa reprimarea miscarii democratice din Tiananmen in iunie 1989. El a fosat arestat in decembrie 2008 dupa publicarea documentului Carta 08, text inspirat din Carta 77 a disidentilor cehoslovaci din anii '70.