In primul tur, din 22 noiembrie, cei doi candidati (presedintele in exercitiu Traian Basescu si liderul social-democrat Mircea Geoana) s-au aflat umar la umar, cu aproximativ 30% din voturi fiecare. Dar dupa aceea Geoana a primit sustinerea liberalului Crin Antonescu, care a obtinut 20% din voturi. Sondajele publicate saptamana aceasta il crediteaza pe candidatul PSD cu 54% din intentiile de vot, relateaza cotidianul francez Le Monde, citat de NewsIn.

Ales pentru cinci ani, invingatorul va trebui sa formeze un guvern stabil, pentru a recastiga increderea Fondului Monetar International (FMI), care a amanat in noiembrie virarea celei de a treia transe dintr-un imprumut in valoare totala de 20 de miliarde de euro.

Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, este condusa de un guvern interimar de la prabusirea, in octombrie, a unei coalitii de centru-dreapta conduse de Emil Boc.

Foarte tensionata, campania a fost marcata de lovituri sub centura, dar in special de problemele economice. Mircea Geoana, in varsta de 51 de ani, a insistat asupra crizei si l-a acuzat pe Basescu, in varsta de 58 de ani, ca a fost incapabil din 2004 sa protejeze tara, al carui PIB va scadea potrivit estimarilor cu 8% anul acesta si ca a transformat-o in cea mai corupta din Europa. Romania este si una dintre cele mai sarace tari din UE.

Urmatorul guvern va avea sarcina sa aduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB, fata de 7,3% anul acesta, in special printr-o reforma profunda a sectorului bugetar.

Un alt subiect de ingrijorare pentru analisti este deprecierea leului, care a scazut cu 4,7% fata de euro de la inceputul anului.