Angela Merkel a admis in fata unui grup de jurnalisti reuniti in biroul sau ca intelege frustrarea multor est-europeni pentru ca atentia internationala se concentreaza din nou asupra Berlinului. "(Sindicatul - n.red.) Solidaritatea din Polonia a fost o forta motrice mult mai importanta atunci. Contributia Ungariei din vara a deschis drumul si a fost decisiva, iar Revolutia din Romania a fost foarte impresionanta", a declarat ea, potrivit Financial Times, citat de NewsIn.

Merkel, care a crescut in Germania de Est, comunista, a marturisit ca a subestimat importanta miscarii care a cuprins fostii sateliti sovietici din Europa Centrala si de Est in toamna anului 1989.

In 13 noiembrie, la patru zile dupa caderea Zidului, Merkel, fizician la Academia de Stiinte din Berlinul de Est, a mers in Polonia pentru a sustine o conferinta. "Prietenii mei polonezi mi-au spus: 'Data viitoare ne intalnim la Berlin, tara ta va fi una din nou'. Acest lucru m-a surprins. Le-am spus ca nu cred ca lucrurile se vor intampla atat de repede", isi aminteste ea.

La intoarcerea la Berlin, cancelarul le-a spus colegilor sau ca polonezii cred ca reunificarea este iminenta si au ras cu totii. "Dar, bineinteles, in retrospectiva, noi nu am vazut lucrurile clar, ei da", a subliniat ea.

20 de ani de libertate: Revolutia 1989, sub lupa prezentului