Centrul ar urma sa fie infiintat in Nis, in sud-estul Serbiei. Ambele state vor ca acest centru sa se dezvolte intr-o ampla operatiune, care sa serveasca intregii regiuni a Balcanilor in prevenirea dezastrelor si in raspunsul dat in situatii de catastrofe, potrivit comentariului semnat de Vladimir Socor, expert al Fundatiei Jamestown, relateaza NewsIn.

Acesta este probabil cel mai semnificativ rezultat al vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev din 20 octombrie in Serbia.

Acordul a fost semnat de ministrul rus pentru situatii de urgenta, Serghei Soigu, si de vicepremierul sarb si ministru pentru afaceri interne, Ivita Dacici.

Acordul este primul de acest gen. Ministerul rus pentru Situatii de urgenta este unul complet militarizat, iar acest acord va permite ca militari si echipamente militare ruse sa fie desfasurate in Serbia pe termen lung, folosindu-se aerodromul de langa Nis, explica fundatia. Acest centru logistic rus par un raspuns simbolic la baza americana Bondsteel din partea cealalta a granitei, in Kosovo.

Nis se afla langa limita nordica a Vaii Presevo, o enclava populata de albanezi si aflata in teritoriul sarb, zona tensionata. Intr-o situatie de criza, Rusia ar putea pune probleme pentru Romania, Bulgaria sau alte tari cerand permisiunea de trecere prin spatiul lor aerian pentru aprovizionarea centrului din Nis. O situatie de acest gen s-a inregistrat in 1999, cand Romania, Bulgaria si Ungaria - toate bazandu-se pe sustinerea SUA si NATO - au respins cererea Moscovei de trecere prin spatiul lor aerian a avioanelor ruse care intentionau sa aprovizioneze Serbia.