Merkel, in varsta de 55 de ani, care a crescut in fosta RDG si si-a inceput cariera politica odata cu caderea Zidului Berlinului, beneficiaza de o popularitate fara egal de la razboi, cu peste 60% opinii favorabile, iar realegerea sa este ca si sigura.

Campania electorala a partidului sau, Uniunea democrat-crestin, CDU, se bazeaza pe persoana lui "Angie", considerata totusi nu prea carismatica si fara talente oratorice deosebite.

Fara un program electoral detaliat, ea agita spectrul unei aliante intre social-democrati si extrema-stanga pentru promovarea coalitiei pe care vrea sa o formeze cu liberalii.

Cand a fost aleasa cancelar la 22 noiembrie 2005, Merkel, nascuta Kasner, devine prima femeie care conduce Germania, prima de la britanica Margaret Thatcher care guverneaza o mare tara europeana si primul sef de guvern originar din fosta RDG.

Cea pe care Forbes a numit-o "cea mai puternica femeie de pe planeta" s-a evidentiat la presedintia UE reusind adoptarea Tratatului de la Lisabona. Apoi a venit criza si ea este extrem de criticata de partenerii din UE cand refuza un plan european de relansare, devenind "Doamna Nu".

Acum insa criticile s-au disipat. In pofida personalitatilor la antipozi, presedintele frrancez, Nicoals Sarkozy, a spus ca o apreciaza pe aceasta femeie "curajoasa, loiala si inteligenta".

Merkel, dura pe plan extern, a chemat la ordine Rusia pe chestiunile drepturilor omului si a cerut Papei sa se distanteze de teoriile negationiste ale unui episcop. In schimb, in politica interna, ea evita pozitiile transante. Constransa la o coabitare cu stinga, ea a renuntat la tezele liberale pe care le apara in 2005 si se multumeslte cu generalitati, repetand: "cresterea economica duce la locuri de munca". Exceptia: se lupta pentru salvarea Opel si a celor 25.000 de locuri de munca din Germania.

Multi germani saluta pragmatismul cancelarului si stilul sau simplu, dar convingerile lui Merkel raman un mister pentru ei, "Este o fiinta foarte ferma, care a invatat sub regimul din RDG sa nu exprime niciodata ceea ce gandeste", a spus biograful Gerd Langguth. "Este un sfinx, dar ar vrea acum sa para mai umana".

Nascuta la Hamburg, ea creste in RDG, unde tatal ei, pastor, se muta la putin timp dupa nasterea Angelei. Numita de Helmut Kohl in 1990 "copila", Merkel devine ministru pentru Conditia femeii, apoi preia portofoliul mediului. Ea profita de un scandal in CDU pentru a-l rasturna de la putere pe Kohl si se impune la conducerea unui partid de traditie catolica, dominat de barbati.

Recasatorita cu un chimist de renume, Joachim Sauer, Merkel si-a pastrat numele primului sau sot.

Ironizata in trecut pentru lipsa sa de eleganta, "cancelarul in pantaloni", a refuzat mereu sa fie o promotoare a feministelor.
La cel de al saptelea etaj al cladirii cancelariei, Angela Merkel nu are decat un portret pe birou: acela al Ecaterinei cea Mare, printesa germana devenita imparateasa Rusiei.