Publicarea articolului a relansat discutiile despre oportunitatea semnalarii punctelor vulnerabile ale tarii, multi oameni de stiinta fiind de parere ca dezbaterile sunt binevenite in astfel de cazuri, pentru a sensibiliza guvernul sa ia noi masuri de combatere a terorismului. Studiul, intitulat "Analiza unui atac bioterorist asupra productiei alimentare: Cazul toxinei botulinice in lapte", a fost finalizat in mai si urma sa fie publicat pe 30 mai.

Autoritatile au intervenit insa pe 27 mai, incercand sa stopeze publicarea, dupa ce copii ale articolului fusesera deja oferite unor reporteri. Stewart Simonson, subsecretar la Departamentul Sanatatii, sustinea, intr-o scrisoare adresata Academiei de Stiinte, ca studiul este un veritabil ghid pentru teroristi, iar publicarea acestuia nu este in interesul SUA.

In consecinta, Academia a decis sa suspende, temporar, difuzarea articolului in presa, dar planurile au fost date peste cap de "New York Times", care a publicat, pe scurt, concluziile stiintifice, omitand cu buna stiinta unele cifre si detalii. Presedintele Academiei, dr. Bruce Alberts, nota, dupa publicarea, marti, a articolului, ca toate informatile incluse in studiu "pot fi accesate imediat pe Internet, prin simpla activare a unui motor de cautare".

Esential este , insa, ca "un terorist care vrea sa faca un rau de proportii nu va gasi nimic in acest articol pentru a-si spori cunostintele cu privire la cantitatea minima de toxina care ar putea fi folosita", a subliniat el.