Faptul ca populatia din Irlanda a respins in iunie 2008 Tratatul de la Lisabona a aruncat intreaga Europa intr-o criza fara precedent. Dupa ce a obtinut garantii din partea Bruxelles-ului, in special in ceea ce priveste dreptul de a avea un comisar european, Dublinul a acceptat sa organizeze o a doua consultare populara, probabil in luna octombrie, relateaza AFP, conform NewsIn.

Guvernul lui Brian Cowen nu isi poate permite sa piarda acest referendum si, desi campania pentru aceasta consultare va incepe abia dupa alegerile europene, ce vor avea loc in 5 iunie pe insula, tratatul de la Lisabona se afla deja pe toate buzele.

O a doua respingere "ar fi nefasta pentru reputatia internationala si economia" Irlandei, a avertizat marti ministrul de externe Micheal Martin, salutand ultimele sondaje, calificate drept incurajatoare.

Potrivit unui studiu dat publicitatii la mijlocul lunii mai, proportia sustinatorilor Tratatului de la Lisabona a crescut la 52%, iar cea a celor care i se opun este de 29%. Analistii considera ca aceasta tendinta are la baza temerile provocate de criza economica. Dupa ce a cunoscut o crestere economica impresionanta, fostul "Tigru celtic" se confrunta cu cea mai grava recesiune dintre tarile industrializate.

"Nu a fost niciodata ales atat de bine un moment pentru a confirma fara echivoc angajamentul nostru fata de Uniunea Europeana. Viitorul nostru cere sa turnam in bronz pozitia noastra in centrul UE", a adaugat Martin, subliniind ca Banca Centrala Europeana a injectat "sume remarcabile" pentru a salva sistemul financiar irlandez.

Insa, desi criza pare sa determine populatia sa se orienteze spre UE, popularitatea guvernului Cowen este in scadere. In timp ce alti lideri au adoptat o politica de relansare pe bani publici, premierul irlandez a impus doua planuri de economisire pe cat de drastice, pe atat de lipsite de popularitate, care prevad cresterea impozitelor si scaderea ajutoarelor sociale.

Potrivit unui sondaj recent, publicat la mijlocul lunii mai, numai 10% din electorat sustine guvernul actual, cel mai scazut nivel de popularitate din 1982. "Se anunta un cutremur politic", subliniaza Irish Times, care avertizeaza ca in 5 iunie s-ar putea inregistra o tripla infrangere: la alegerile europene, locale si legislativele partiale care vor avea loc la Dublin. In acest ultim scrutin, Fianna Fail (FF), partidul lui Cowen, va trebui sa se multumeasca doar cu pozitia a treia.

Acest rezultat nu va pune, insa, in pericol majoritatea confortabila de care se bucura guvernul. Dar un astfel de rezultat ar fi "cel mai slab sl FF din 1922", subliniaza Irish Examiner, in timp ce saptamanalul Sunday Business Post sugereaza ca guvernul "nu mai dispune de un mandat popular pentru a guverna".

Fine Gael (centru, principala formatiune de opozitie) a anuntat deja ca va depune o motiune de neincredere impotriva guvernului Cowen, daca infrangerea va fi atit de clara pe cat anunta sondajele. "Guvernul ales democratic va ramane in functie", a dat asigurari recent Brian Cowen, respingand apelurile pentru alegeri anticipate.

Politologii sunt de acord ca guvernul Cowen va supravietui, cel putin pe termen scurt, situatiei din 5 iunie, dar nu va putea evita o lovitura de gratie in cazul unui al doilea esec privind Tratatul de la Lisabona.