Proiectul se inscrie in Noaptea Cartilor (Noche de los Libros), eveniment organizat de Comunitatea Madrid si Ministerul Culturii din Spania, in al patrulea an consecutiv, in peste 200 de centre (librarii, biblioteci, centre culturale) din capitala Spaniei, care se unesc intr-un maraton de peste 8 ore cu ocazia Zilei Mondiale a Cartii si Literaturii.

Totodata, evenimentul ICR Madrid se incadreaza in lansarile de carte romaneasca tradusa in spaniola prin programul Centrul National al Cartii (CENNAC) Translation and Publication Support Programme (TPS) al ICR, adresat editurilor straine care solicita finantare pentru traducerea si publicarea de autori romani.

Impactul prezentarii acestui volum se alatura celor publicate in limba spaniola si dedicate personalitatii si filozofiei cioraniene: Fernando Savater Ensayos sobre Cioran, Madrid, Taurus, 1974 (publicat la Ed. Humanitas in 1998); Joan M. Marín Cioran o el laberinto de la fatalidad, Ed. Alfons el Magnànim, 2001, Valencia; sau culegerea de opere in catalana a lui E. M. Cioran, L'escriptura de la llum i el desencant (Scriitura luminii si deziluzia”), Ed. 7 i mig, 1999 València.

La eveniment participa Ion Vartic, eseist si profesor de literatura comparata la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, César Antonio Molina, scriitor, Ioana Zlotescu Simatu, cercetatoare in domeniul literaturii, hispanista, Ministerul Culturii din Spania, Joaquín Casanova, director Editura MIRA, Zaragoza. Moderatorul acestei intalniri este Horia Barna, director al ICR Madrid.

Plecand de la doua concepte enuntate de Schiller, in cartea despre naivul si sentimentalul Cioran, arta portretistica a eseistului Ion Vartic se desprinde cu stralucire intr-o compozitie romanesca, vivace si caleidoscopica, scrisa cu o atentie deosebita si cristalizata in sase capitole. Fiecare dintre ele este insotit de comentarii “ pe margine”, sintetizate intr-un exceptional eseu unde se intalnesc fata in fata subsolul praghez al lui Kafka cu subsolul parizian al lui Cioran, finalul fiind aproape dostoievskian.

Principala virtute a lui Ion Vartic se confirma in volumul de fata: stabileste legaturi insolite si surprinzatoare intre literatura si creatorii ei. Volumul a fost premiat cu cel mai prestigios premiu al literaturii romane: Premiul pentru Eseu al Uniunii Scriitorilor din Romania.