Netanyahu Johnatan Jerusalym este cetatean roman si american si a fost retinut de autoritatile moldovene la 10 aprilie pe motiv ca ar fi fost direct implicat in instigarea violentelor de strada. Potrivit avocatului sau, Roman Mihaies, miercuri s-a judecat la Curtea de Apel recursul impotriva mandatului sau de arestare. Sedinta s-a amanat pentru vineri la ora 11.00, intrucat judecatorii au cerut probe suplimentare privind implicarea lui Netanyahu Johnatan Jerusalym in manifestatiile de saptamana trecuta.

Avocatul Mihaies a relatat pentru NewsIn povestea de viata, complicata, a lui Johnatan Netanyahu, cum a ajuns acesta, evreu fiind, preot ortodox, si cum a obtinut si cetatenia americana.

"Clientul meu a studiat la Academia Teologica din Chisinau in perioada 2000-2004 si apoi a devenit preot ortodox al Mitropoliei Moldovei. El s-a aflat cu trei saptamani inainte de proteste la Chisinau, unde statea intr-un apartament inchiriat, pentru ca i se promisese un loc la o parohie din R. Moldova si astepta sa isi preia biserica", a explicat Roman Mihaies.

"Johnatan Netanyahu este nascut in Romania, este casatorit si are trei copii minori. Dupa mama este evreu si dupa tata ortodox. Inainte de Revolutie (din 1989 - n.r.) a fugit din tara, la Viena. De acolo a cerut azil politic in SUA. A obtinut azilul in America, i s-a acordat cetatenia SUA si a locuit ani buni acolo. A revenit apoi in Romania si s-a perindat intre Israel, R. Moldova si Romania", a relatat avocatul.

Roman Mihaies a explicat ca Netanyahu avea o serie de contacte la Mitropolia Moldovei si ca isi dorea o parohie peste Prut, in timp ce in Romania nu a avut niciodata o parohie. "Netanyahu ducea o viata aproape monahala, petrecea mult timp la manastiri si facea actiuni de binefacere, aducand ajutoare din SUA, precum carti, haine si jucarii. De asemenea, facilita excursii si schimburi de experienta in SUA", spune Mihaies.

Potrivit lui Roman Mihaies, Ambasada SUA s-a implicat activ in cazul lui Netanyahu, reprezentanti ai acesteia vizitandu-l in inchisoare si pastrand legatura cu avocatul si procurorul. Mihaies a precizat ca miercuri dupa-masa va avea o intrevedere si la Consulatul Romaniei in legatura cu acest caz.

In ceea ce priveste posibilitatea ca Netanyahu sa fie eliberat, avocatul Mihaies s-a aratat optimist, intrucat clientul sau este nevinovat. "Exista numai niste poze care il infatiseaza pe clientul meu la fata locului. El declara insa ca se plimba ca simplu turist in centrul Chisinaului, unde s-au petrecut actiunile de protest. Spune ca a stat sa se uite la multime ca orice om curios si ca nu are nicio legatura cu serviciile secrete sau cu oamenii politici", a declarat avocatul.

De asemenea, in ceea ce priveste probele incriminatorii care ar fi fost gasite in apartamentul inchiriat de Netanyahu, acesta nu le recunoaste ca fiind ale sale, considerand ca au fost plantate de catre politie cu un anumit scop. "L-au ales din intamplare, fiind cetatean roman. Pur si simplu au dorit sa demonstreze implicarea Romaniei prin gasirea sa ca vinovat. A fost prins la mijloc intr-o lupta cu care nu are nicio legatura", sustine avocatul sau.

Netanyahu, nascut la 25 mai 1952, a fost arestat in 10 aprilie. El figureaza in listele cu persoane retinute ale Ministerului de Interne de la Chisinau drept "cetatean al SUA si R. Romania", "neangajat" (fara loc de munca).

Procuratura moldoveana anuntase ca "in cadrul examinarii cauzei penale pe faptul organizarii dezordinii de masa si actiunilor intreprinse de uzurpare a puterii de stat a fost retinut cetateanul Romaniei Johnattan Jerusalayem Netanyahu". In cadrul perchezitiei la locul unde era cazat acesta, au fost depistate si confiscate, potrivit Procuraturii, harti multiplicate ale orasului Chisinau, fotografii ale cladirilor administrative, inclusiv ale Parlamentului si Presedintiei, precum si sticle cu substante inflamabile special adaptate.