Tinerii au fost mobilizati prin sms-uri si mesaje pe internet, care indemnau ca la ora 18.00 sa se adune in fata statuii lui Stefan cel Mare, pentru a aprinde lumanari in semn de "doliu national" pentru victoria comunistilor. La statuie au venit mai intai cateva sute de tineri, au aprins lumanari si, purtand pancarte cu mesaje anticomuniste, au inceput sa se indrepte catre Presedintie strigand "Libertate". Pana la Presedintie se stransesera deja peste 2.000 de persoane, iar circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare a fost intrerupta. De la Presedintie, protestatarii s-au indreptat apoi catre Piata Marii Adunari Nationale, unde se afla sediul Guvernului. Aici protestatarii au devenit tot mai numerosi, 10.000, potrivit unor estimari, pana la 20.000, in opinia altora, in orice caz a fost vorba despre cateva mii de persoane si despre cel mai amplu protest spontan din ultimii ani de la Chisinau.

Ulterior, protestatarii au incercat sa se apropie de Parlament, un moment mai tensionat, pentru ca fortele de ordine se pregateau sa intervina. Manifestantii au renuntat in cele din urma si au dat curs apelului liderului liberal-democrat Vladimir Filat, care i-a indemnat sa se intoarca in Piata Adunarii Nationale, in fata Guvernului. In drum spre Guvern, tinerii au trecut pe la sediul Comisiei Electorale Centrale, strigand lozinci prin care denuntau fraudarea alegerilor.

Odata ajunsi inapoi la Guvern, liderul PLDM i-a indemnat insa pe tineri sa mearga acasa si sa revina marti dimineata, la ora 10.00, cand vor avea si autorizatia necesara pentru protest. Majoritatea au dat curs indemnului si au promis ca vor reveni marti. Un nucleu de 1.500 de persoane a ramas in fata statuii lui Stefan cel Mare, blocand circulatia pe bulevard si strigand sloganuri anticomuniste. Ulterior, au mai ramas circa 200 de tineri, care s-au asezat pe jos intr-un protest de tip "sit-in", blocand circulatia pe o strada perpendiculara pe bulevardul Stefan cel Mare.

Doua dintre cele trei partide de opozitie care au depasit pragul electoral la alegerile parlamentare de duminica din Republica Moldova au anuntat luni ca vor organiza in zilele urmatoare proteste masive in centrul Chisinaului, unde vor prezenta dovezi ale fraudarii scrutinului din 5 aprilie.

Partidul Comunistilor a provocat surpriza si castigat detasat alegerile din R.Moldova cu 49,96 % din voturi, mai mult decat estimau sondajele, urmand sa detina in viitorul Parlament 61 de mandate - o majoritate suficienta pentru investirea Guvernului, dar si a sefului statului.

Comisia Electorala Centrala a anuntat luni la ora 18.00 ca, dupa procesarea a 98,13 % dintre procesele-verbale ale sectiilor de votare, trei partide liberale - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra - au trecut pragul electoral, acumuland peste 35 % din sufragii si vor detine, impreuna, 40 de mandate.

Partidul Liberal a acumulat 12,78 % din voturi si va avea 16 mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 12,26 % si va detine 14 mandate, si Alianta Moldova Noastra - 9,81 % si va avea 11 mandate.