Seful statului a explicat ca reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene cu presedintele Statelor Unite ale Americii are drept scop relansarea relatiilor UE-SUA si a punctat ca Romania a sustinut permanent ca relatiile trans-atlantice este una care trebuie sustinuta si dezvoltata. "Ne-ar bucura daca, in actiunile hotarate, se va putea desprinde un parteneriat strategic UE-SUA", a afirmat Traian Basescu.

Traian Basescu a adaugat ca un subiect care urmeaza a fi abordat in intalnirea UE-SUA este cel al schimbarilor climatice, in conditiile in care SUA este dintre marile puteri economice care nu au ratificat Acordul de la Kyoto. "Se pare ca exista intentia noii administratii de a da curs unui program ambitios de diminuare a emisiilor", a afirmat seful statului.

Basescu a tinut sa puncteze ca acest subiect este foarte important a fi reglementat pentru ca, in conditiile in care obiectivul UE este ca pana in 2020 Uniunea sa realizeze 20% din cantitatea de energie necesara din surse regenerabile, costurile economice presupuse ar putea pune economia UE intr-un "dezavantaj in competitia pe pietele internationale". "Un element cheie in discutiile Uniunii cu SUA este abordarea de programe similare, pentru ca in viitor sa avem o concurenta fair sau care sa nu dezavantajeze economiile din UE", a subliniat presedintele. El a adaugat ca un alt subiect care va fi discutat este si cel al securitatii energetice.

Presedintele a mentionat ca "tema de varf" va fi criza economica si financiara, subliniind ca, dupa intalnirea G20 s-au remarcat abordari relativ diferite ale SUA si ale statelor membre UE. Despre acest subiect, Basescu a explicat ca Romania se incadreaza in linia UE de a utiliza eficient resursele finananciare "si in niciun caz pomparea de resurse in banci fara ca acestea sa fie curatate de activele toxice nu ni se pare a fi o solutie", amintind de "experienta romaneasca din anii '90".

Cat priveste "subiectele politice", Basescu a precizat ca va fi abodata situatia de securitate din Orientul mijlociu, mentionand ca "nu sunt divergente intre UE si SUA", arata NewsIn.

Seful statului a mai explicat ca, in privinta "problemei iraniene", noua administratie "a venit foarte aproape de pozitia europeana". "Noi sustinem fara rezerve o abordare dimplomatica a problemei nucleare iraniene", a afirmat Traian Basescu. "La aceasta intalnire se poate ajunge foarte usor la o concluzie comuna si la o actiune dimplomatica puternica si poate compensatorie pentru Iran sa aibe loc in perioada urmatoare", a declarat el.

Traian Basescu a mentionat ca va fi deschisa si problema afgana si cea pakistaneza. "Va avea cu totul alte nuante decat cele discutate ieri la Summitul NATO", a afirmat presedintele, explicand ca Summitul NATO a "legat" Afganistanul de Pakistan pentru ca din analizele facute a rezultat ca doua treimi din atacurile insurgentilor sunt lansate de pe teritoriul pakistanez.

"Nu exclud posibilitatea, desi nu este pe agenda, ca SUA sa ridice si problema Guantanamo in eventualitatea unui sprijin pentru lichidarea activitatii de la Guantanamo", a mai afirmat Basescu.

"Discutia mi se pare extrem de importanta si arata deschiderea ambelor parti pentru a se crea o comuniune de actiune a SUA si a UE pe problemele in discutie. Daca se ajunge la abordari comune pe toate problemele sau pe cea mai mare parte din probleme este clar ca ne indreptam catre un parteneriat extrem de solid intre SUA si UE. Pe noi, acest lucru ne-ar bucura foarte mult pentru ca suntem una din tarile care a sustinut consecvent ca nici SUA nu pot merge inainte cu succes fara un parteneriat cu UE, nici UE nu pot avansa in proiect sale fara un parteneriat solid cu SUA", a incheiat Basescu.