Scoala se numara printre cele "cu grad ridicat de risc", pentru ca se afla in apropieri cele mai mari tabere de nomazi din Milano, si primeste anual o suma de bani in plus de la stat, pentru proiecte care sa ajute la integrarea romilor. De obicei, directorii scolilor organizeaza colocvii sau conferinte.

Anul acesta a fost vorba de 6.395 de euro, pe care directoarea scolii, Giovanna Foglia, a decis sa ii foloseasca pentru a construi dusuri in salile de sport, unde copiii romi se pot spala si schimba. "Am doborat astfel mai multe bariere decat prin 100 de conferinte", a spus Foglia .

Jumatate dintre problemele de integrare sunt legate de faptul ca elevii care stau in tabara de nomazi vin la scoala cu hainele murdare, cu parul nespalat de saptamani si mirosind urat, potrivit directoarei, care explica faptul ca elevii italieni nu voiau sa stea in apropierea lor. "Nu ii poti explica unui copil ca ei nu se spala pentru ca au au abordare culturala diferita".

Foglia a precizat ca proiectul, numit "Apa si sapun", nu este obligatoriu, dar ca multi elevi participa la el. Astfel, inainte de a intra in clasa, copiii romi se pot spala, daca vor insotiti de parinti lor. De asemenea, scoala a semnat un contract si cu o curatatorie din apropiere, care va spala hainele copiilor, pentru a se putea schimba cu lucruri curate dupa ce se spala, relateaza NewsIn.

O alta initiativa a directoarei, aceea de a nu inscrie mai mult de trei copii imigranti intr-o clasa, a generat o polemica. Foglia a primit numeroase scrisori si emailuri in care era acuzata de rasism, dar ea considera ca astfel favorizeaza procesul de integrare a elevilor straini.

Consiliul Europei a criticat Italia pentru conditiile in care traiesc romii din Peninsula, care se confrunta cu xenofobie si discriminari. Aproximativ 160.000 de romi traiesc in Italia, dintre care jumatate s-au nascut acolo si au cetatenie italiana. Majoritatea celorlalti provin din tari membre UE, precum Romania, potrivit Adnkronos.